Bende opgerold achter WhatsApp-scam “zoon met kapotte gsm”: 850.000 euro buitgemaakt

De Spaanse Guardia Civil heeft een grote criminele bende opgerold die de voorbije jaren via een WhatsApp-scam honderden slachtoffers heeft opgelicht. De bende maakte meer dan 850.000 euro buit door zich voor te doen als familieleden in nood. In totaal werden meer dan 100 verdachten gearresteerd in zeven Spaanse provincies.

De oplichters namen contact op met hun slachtoffers via een WhatsApp-scam. Ze deden zich voor als een familielid, meestal een zoon of dochter, en beweerden dat hun gsm kapot was. Vervolgens vroegen ze om geld, met het excuus dat ze dringend een nieuw toestel nodig hadden. Om hun verhaal geloofwaardig te maken, sprokkelden de criminelen informatie over hun potentiële slachtoffers via sociale media. Vaak slaagden ze erin om hun slachtoffers te overtuigen om hen geld te storten, soms zelfs in de vorm van doorlopende betalingen.

De bende wist op deze manier 238 mensen op te licht. De bedragen die zij buitmaakten varieerden van 800 tot 55.000 euro. In totaal zou de bende meer dan 850.000 euro hebben gestolen met deze WhatsApp-scam. Dat laat de Guardia Civil weten in een persbericht.

Gelijkaardige WhatsApp-scam

Het is niet de eerste keer dat de Spaanse politie een criminele groep oppakt die actief is met deze modus operandi. In januari arresteerde de lokale politie al 59 leden van een bende die op gelijkaardige wijze meer dan 460.000 euro had gestolen.

Meer
Lees meer...