WhatsApp verbetert eindelijk de privacy van gesprekken, maar er zit een addertje onder het gras als je die optie activeert

Goed nieuws voor gebruikers van WhatsApp: de berichtenapp verbetert eindelijk de privacy van gesprekken dankzij een nieuwe functie.

In het nieuws: WhatsApp heeft “Protect IP Adress in Calls” voorgesteld, dat, zoals de naam al doet vermoeden, het IP-adres van gebruikers beschermt tijdens gesprekken.

Context: Op dit moment maken oproepen gebruik van een peer-to-peer verbinding, wat een snellere gegevensoverdracht mogelijk maakt, maar vooral met de best mogelijke audiokwaliteit. Het probleem is dat deze methode maar heel weinig bescherming biedt. Een hacker kan bijvoorbeeld de dataprovider en zelfs de geografische locatie van zijn slachtoffer achterhalen. Die informatie wordt namelijk doorgegeven tijdens een P2P-oproep.

Details: Om van deze bescherming te genieten, moet je de functie activeren.

  • Waarom activeert WhatsApp die extra bescherming niet automatisch? De app wil de gebruikers zelf de keuze laten maken. Zonder die extra bescherming, genieten ze namelijk van een betere ervaring.

Concreet: “IP-adres beschermen bij oproepen stuurt oproepen via de servers van WhatsApp, zodat anderen je IP-adres niet kunnen zien en je algemene locatie niet kunnen achterhalen. Deze nieuwe functie biedt een extra niveau van privacy en beveiliging, vooral geschikt voor onze gebruikers die zeer bezorgd zijn over de bescherming van hun privacy.”

Hoe activeren?

  • Het eerste wat je natuurlijk moet doen, is controleren of de app up to date is.
  • Zodra je dit hebt gedaan, ga je naar Instellingen, Privacy en vervolgens Geavanceerd en activeer je de optie.

Opgelet: De activatie van deze instelling vermindert de gesprekskwaliteit. Gebruikers moeten daarom kiezen tussen vertrouwelijkheid en gesprekskwaliteit.

  • Alle groepsgesprekken worden standaard verstuurd via WhatsApp-servers. Ze waren daarom al beveiligd. De nieuwe instelling is alleen van toepassing op gesprekken tussen twee personen.
Meer
Lees meer...