Vroedvrouwen verdienen massa’s respect, zoveel is zeker. Tijdens de zwangerschap, bij de bevalling of in de kraamperiode: ze staan altijd met de beste zorgen klaar voor (toekomstige) mama’s en hun kinderen. En toch bestaan er nog steeds een heleboel misverstanden over deze job. Hoog tijd om die voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen:
1. Vroedvrouwen krijgen geen specifieke opleiding
Uiteraard klopt dat niet. Er bestaat tegenwoordig een ‘Bachelor in de Vroedkunde’, waar we een heel specifieke opleiding krijgen.
2. Of: het zijn eigenlijk allemaal mislukte gynaecologen
Absoluut niet. Vroedkunde is iets waar we allemaal bewust voor kiezen. Die persoonlijke aanpak en nauwe band, daar houden wij van. Gynaecologen voeren een totaal andere, meer technische, job uit.
3. Zwangere vrouwen moeten een keuze maken: ofwel een vroedvrouw, ofwel een gynaecoloog
Nope, dat hoeft niet. Je kan langsgaan bij een gynaecoloog voor medisch-technische controles, maar voor de overige consultaties kan je bij ons terecht. Wij zullen de tijd nemen om te antwoorden op alle kleine vragen en de info geven die je nodig hebt.
4. Je bent bij een vroedvrouw minder ‘veilig’ dan bij een gynaecoloog
Ook fout. We weten door onze opleiding en ervaring perfect waar we mee bezig zijn, duh!
5. En ze kunnen je niet de volledige informatie geven
Klopt zeker niet, integendeel zelfs. Wij nemen de tijd om je zo goed en zo volledig mogelijk te informeren. Hoe klein – en op het eerste gezicht onbelangrijk – je probleempjes ook lijken, je kan met alle vragen bij ons terecht. Wij hebben een antwoord, tonen je de voor- en de nadelen, …
6. Als je voor een vroedvrouw kiest, kan je alleen thuis bevallen
Er zijn zowel klinische vroedvrouwen – die werken op de verlosafdeling van het ziekenhuis – als zelfstandige vroedvrouwen. Maar ook met je ‘eigen’ vroedvrouw kan je in een ziekenhuis bevallen.
7. Vroedvrouwen laten geen epidurale verdoving toe …
We zullen samen met de mama in spe een soort van ‘geboorteplan’ opstellen, waarbij ze haar persoonlijke noden en wensen kan uitdrukken. En ja: daar horen ook pijnstillers en verdovingen bij, uiteraard.
8. .. en ze zetten zich af tegen de moderne technologieën van dokters en gynaecologen
Waarom zouden we? Onze prioriteit is altijd de mama en haar kind. Gynaecologen zijn experten in zwangerschappen met een hoger risico, dus zullen we niet aarzelen om iemand door te verwijzen. Hetzelfde gebeurt als er complicaties zouden optreden.
9. Vroedvrouwen mogen geen medicatie voorschrijven
Alweer fout. Wij mogen bepaalde medicatie wél voorschrijven, op voorwaarde dat we afgestudeerd zijn na 2014 OF een extra opleiding hebben gevolgd.
10. En ze spelen enkel een rol bij de zwangerschap en geboorte
Klopt niet, want we kunnen ook een rol spelen voor én na de zwangerschap. Zelfstandige vroedvrouwen volgen jonge moeders op de voet, vaak zelfs tot de baby 1 jaar is.
11. Of: vroedvrouwen hebben een 9-to-5-job
Nope! We zijn altijd bereikbaar en staan altijd voor je klaar als je ons nodig hebt. Dat spreekt toch voor zich?!
12. Van een vroedvrouw mag je alleen maar borstvoeding geven
Alleen maar? Nee. Het klopt dat wij voor de natuurlijke manier kiezen, maar we weten ook dat dat niet altijd mogelijk is. “De natuur als het gaat, de techniek als het moet”, dat is onze filosofie.
13. En last but not least: vroedvrouwen zijn geitenwollensokkentypes
Tuurlijk niet! Wij zijn modern, helemaal mee met onze tijd én staan open voor alles. En niet vergeten: we willen alleen maar het beste voor mama en kind, altijd.
Bron: Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen