De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft aangekondigd dat het fossiele brandstoffen achter zich laat en overstapt op hernieuwbare en gerecyclede kunststoffen. Deze beslissing markeert een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst voor het bedrijf.
Lego, wereldwijd bekend om zijn iconische bouwsteentjes, heeft besloten om afscheid te nemen van op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen. Het bedrijf vervangt deze materialen door duurdere, maar duurzamere opties, zoals hernieuwbare en gerecyclede kunststoffen. Deze verandering is onderdeel van Lego’s bredere inzet voor duurzaamheid.
Om de overgang naar hernieuwbare kunststoffen te vergemakkelijken, heeft Lego overeenkomsten gesloten met producenten voor de langetermijnlevering van gecertificeerde hernieuwbare harsen. Deze stap zal naar verwachting leiden tot een aanzienlijke stijging van de productiekosten. CEO Niels Christiansen verklaarde: “We zullen ongeveer 70 procent meer betalen voor gecertificeerde hernieuwbare hars, maar dit past binnen onze strategie om duurzamer te worden.”
Duurzaamheid als prioriteit
Lego heeft inmiddels meer dan 600 verschillende materialen getest in een poging om een geschikt olievrij materiaal te vinden voor zijn stenen. Hoewel dit proces aanvankelijk weinig succes had, heeft het bedrijf zich gecommitteerd aan het verminderen van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. “Het is een voorrecht dat we extra kunnen betalen voor de grondstoffen zonder dat we klanten extra hoeven te belasten”, zegt Christiansen. Lego streeft ernaar dat in 2026 meer dan de helft van de gebruikte hars gecertificeerd zal zijn volgens de massabalansmethode.
De markt voor duurzaam plastic groeit
De markt voor gerecycled of hernieuwbaar plastic staat nog in de kinderschoenen, vooral door de overvloed aan goedkoop virgin plastic. Leveranciers van Lego gebruiken nu echter bioafval en gerecyclede materialen om fossiele brandstoffen te vervangen bij de productie van plastic. Volgens Neste, een toonaangevende producent van hernieuwbare grondstoffen, zijn duurzame plasticopties ongeveer de helft of een derde van de prijs van fossiele alternatieven.
Christiansen is optimistisch over de toekomst: “We zien nu meer activiteit en bereidheid in de industrie om te investeren in duurzaamheid dan een jaar geleden.” Lego heeft nog geen specifieke details bekendgemaakt over zijn leveranciers of prijzen, maar concurrent Hasbro is al begonnen met het gebruik van plantaardige of gerecyclede materialen in sommige van zijn producten.
Wereldwijde trend naar duurzaamheid
De verschuiving naar duurzaamheid beperkt zich niet tot Lego alleen. Wereldwijd zetten steeds meer bedrijven stappen om hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Zo heeft Mattel aangekondigd dat het tegen 2030 alleen nog gerecyclede, recyclebare of biogebaseerde kunststoffen wil gebruiken in al zijn producten. Volgens de lobbygroep PlasticsEurope is momenteel nog ongeveer 90 procent van al het plastic afkomstig van nieuwe fossiele brandstoffen, maar de trend naar duurzaamheid lijkt onomkeerbaar.