Nieuw virus ontdekt in China: Teken zorgen opnieuw voor bezorgdheid

In China is een nieuw virus ontdekt dat wordt overgedragen door teken. Het zogenaamde Wetland virus (WELV) baart onderzoekers zorgen vanwege het mogelijke risico op ernstige gezondheidsproblemen bij mensen. De ontdekking van dit virus onderstreept opnieuw de gevaren van door teken overgebrachte ziekten. Wat zijn de symptomen, risico’s en hoe kunnen we ons beschermen?

Het Wetland virus werd voor het eerst geïdentificeerd bij een 61-jarige man die gebeten was door een teek in een wetlandpark, een natuurgebied dat bekendstaat om zijn waterrijke ecosystemen. Kort na deze ontdekking werden er nog 17 andere gevallen gemeld. Patiënten vertoonden symptomen zoals koorts, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn en neurologische problemen. Deze symptomen leidden onderzoekers ertoe verder onderzoek te doen naar de oorsprong van het virus.

Het Wetland virus behoort tot het orthonairovirusgenus, een groep virussen die wordt geassocieerd met hemorragische koorts. Deze aandoening kan ernstige bloedingen veroorzaken, zowel onder de huid als in organen, en kan zelfs leiden tot hersenschade. Naast mensen zijn er ook sporen van het virus gevonden in dieren zoals schapen, paarden, varkens en knaagdieren in het noordoosten van China. Experimenten bij muizen en hamsters hebben bevestigd dat het virus hersenbeschadiging en in sommige gevallen de dood kan veroorzaken.

Moeilijke diagnose

Een van de grootste uitdagingen met het Wetland virus is de diagnose. De symptomen lijken vaak op die van andere, meer voorkomende ziekten, waardoor het moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. Onderzoekers benadrukken daarom het belang van betere bewakingssystemen om dit type virussen vroegtijdig op te sporen en de impact op de volksgezondheid beter te begrijpen.

Experts hebben met bezorgdheid gereageerd op de ontdekking van het Wetland virus. Dr. Marc Siegel wijst op de grote diversiteit aan virussen die door teken en andere insecten worden overgedragen, waarvan sommige kunnen leiden tot levensbedreigende aandoeningen zoals hemorragische koorts. Dr. Edward Liu waarschuwt dat door teken overgebrachte ziekten zich vaak langzaam verspreiden, maar dat de risico’s toenemen door veranderingen in het leefgebied van teken, vaak veroorzaakt door klimaatverandering.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van door teken overgebrachte ziekten blijft cruciaal. Deskundigen adviseren om tekenrijke gebieden zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om beschermende kleding te dragen en deze te behandelen met permethrine, een insectendodend middel. Het gebruik van insectenwerende middelen kan ook helpen. Na een buitenactiviteit is het aan te raden om het lichaam grondig te controleren op tekenbeten en snel te douchen om eventuele teken tijdig te verwijderen.

Meer
Lees meer...