Knokkelkoorts rukt op: Europese vakantiebestemmingen steeds meer bedreigd

Knokkelkoorts of dengue, een tropische ziekte die wordt overgebracht door de Aziatische tijgermug, vormt een groeiend gevaar voor populaire Europese vakantiebestemmingen. Dankzij een nieuw voorspellingssysteem kunnen uitbraken nu tot op 10 kilometer nauwkeurig worden vastgesteld. Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje behoren tot de regio’s die de eerste gevallen van de ziekte al hebben gemeld.

De tijgermug verspreidt het denguevirus, dat knokkelkoorts veroorzaakt, door het bijten van mensen die terugkeren uit getroffen gebieden. Wetenschappers wijzen klimaatverandering aan als een belangrijke oorzaak van de uitbreiding van het verspreidingsgebied van deze mug. Warme temperaturen maken het voor de muggen mogelijk zich te vestigen in regio’s waar ze voorheen niet voorkwamen.

Vakantiebestemmingen in gevaar

Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en het Middellandse Zeegebied zijn geïdentificeerd als risicogebieden. Deze regio’s hebben een stabiele muggenpopulatie en zijn dankzij toerisme sterk verbonden met tropische gebieden waar knokkelkoorts veel voorkomt. Steden als La Colle-sur-Loup, nabij Cannes, en Montpellier-Perols in Zuid-Frankrijk, maar ook Baho en Vila-seca in Spanje, hebben dit jaar hun eerste uitbraken gemeld. Deze voorspellingen kwamen overeen met de schattingen van het nieuwe model.

Het risico blijft niet beperkt tot Zuid-Europa. De tijgermug rukt ook op naar het noorden. Het Britse Health Security Agency waarschuwt dat de mug tegen 2040 mogelijk in Engeland kan verschijnen. Tegen 2060 kan zelfs Londen een risicogebied worden voor de overdracht van knokkelkoorts. Op dit moment zijn er geen vaccins beschikbaar om de ziekte in het Verenigd Koninkrijk te voorkomen.

Meer
door Redactie
Lees meer...