Zaterdag werd een belangrijke snelweg naar Den Haag tijdelijk geblokkeerd door klimaatactivisten. De demonstranten protesteerden tegen de overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen. De actie werd georganiseerd door de milieuactivistische groep Extinction Rebellion en verliep zonder direct ingrijpen van de politie, door een samenloop van omstandigheden.
Rond het middaguur marcheerden zo’n 500 actievoerders de A12 op, vergezeld van spandoeken, trommels en andere protestmiddelen. De demonstranten namen kampeerstoelen en tenten mee, wat suggereerde dat ze van plan waren de nacht op de snelweg door te brengen. De locatie, in de nabijheid van het Nederlandse regeringscentrum, was strategisch gekozen.
De politie, die normaal gesproken dit soort acties snel zou beëindigen, hield door een staking vanwege een pensioenconflict slechts beperkt toezicht. Hierdoor leek het protest langer te duren dan voorgaande acties.
Strijd tegen fossiele subsidies
Het protest richtte zich op de miljarden euro’s aan subsidies die volgens een overheidsrapport jaarlijks naar de fossiele industrie gaan. In totaal zouden Nederlandse bedrijven meer dan 39 miljard euro ontvangen, voornamelijk via belastingvoordelen.
Extinction Rebellion eist dat deze subsidies worden afgeschaft. De activistische groep heeft gezworen door te gaan met hun demonstraties totdat de regering actie onderneemt. Dit protest was al het zoveelste op rij op dezelfde locatie; in het afgelopen jaar blokkeerden ze meermaals de A12.
Beperkte reactie van de politie
In eerdere protesten trad de politie meestal snel en streng op, waarbij demonstranten die weigerden te vertrekken na enige tijd werden gearresteerd. Door de staking van de politie bleef het zaterdag echter onduidelijk hoe lang het protest zou voortduren. De politie had aangekondigd pas vanaf 17 uur weer volledig inzetbaar te zijn.
De gemeente Den Haag reageerde op de blokkade met een oproep aan de demonstranten om hun protest te verplaatsen naar een nabijgelegen veld. Ze herinnerden hen eraan dat het blokkeren van snelwegen verboden is en dat dit gevaarlijke situaties kan opleveren. Tot nu toe lijkt deze oproep echter geen gehoor te hebben gevonden.