Zo vermijd je ongewenste reclameoproepen dankzij de Bel-me-niet-meer-lijst

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: ongewenste telefoontjes van bedrijven die je producten of diensten proberen aan te smeren. Maar wat als je daar genoeg van hebt? Gelukkig is er een manier om je hiertegen te beschermen: de Bel-me-niet-meer-lijst.

De Bel-me-niet-meer-lijst is een initiatief dat consumenten de mogelijkheid geeft om zich af te schermen van ongewenste marketingtelefoontjes. Wanneer je je naam en telefoonnummer op deze lijst laat registreren, zijn bedrijven wettelijk verplicht om je contactgegevens te verwijderen uit hun belcampagnes. Dit betekent dat zij je niet langer mogen contacteren voor commerciële doeleinden.

Hoe werkt het?

Zodra je bent geregistreerd op de Bel-me-niet-meer-lijst, moeten bedrijven die zich bezighouden met directe marketing je gegevens schrappen uit hun bestanden. Ze mogen je dan niet meer bellen om hun producten of diensten te promoten. Doen ze dat toch? Dan lopen ze het risico op een boete.

Indien je toch nog gebeld wordt door een bedrijf, kan je dit melden bij het Meldpunt van de FOD Economie. Daar kan je een klacht indienen met de vermelding van de tegenpartij als “onderneming” en het thema “telefonische klantenwerving”. Vervolgens krijg je advies over de verdere stappen en hoe je juridische hulp kunt inschakelen.

Toename van klachten

Ondanks de bescherming die de lijst biedt, zijn er nog steeds bedrijven die zich niet aan de regels houden. Volgens cijfers van Kamerlid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) werden er vorig jaar maar liefst 9.816 klachten ingediend door mensen die zich al hadden geregistreerd op de Bel-me-niet-meer-lijst. Dit is het hoogste aantal klachten sinds de oprichting van de lijst in 2015.

Van Bossuyt pleit daarom voor strengere regelgeving. Ze stelt voor om een zogenaamd “opt-insysteem” in te voeren. Hierbij zouden bedrijven enkel nog reclameoproepen mogen doen als consumenten daar expliciet toestemming voor geven. Dit zou het huidige systeem vervangen, waar bedrijven ervan uitgaan dat ze je mogen contacteren tenzij je je afmeldt.

1,5 miljoen Belgen op de lijst

Ondanks de toename van klachten, is de Bel-me-niet-meer-lijst nog steeds populair. Volgens cijfers van VTM Nieuws hebben al meer dan 1,5 miljoen Belgen zich geregistreerd om zich te beschermen tegen ongewenste telefoontjes. Het toont aan dat consumenten meer controle willen over wie hen mag contacteren.

Meer
Lees meer...