Roeland Raes (Vlaams Belang) trekt zich terug van lokale verkiezingslijst na ophef over negationisme

Vlaams Belang-politicus Roeland Raes (90) heeft zich teruggetrokken van de lokale verkiezingslijst in Aalter. Dit besluit kwam na stevige kritiek op zijn verleden van negationistische uitspraken, waarbij hij de Holocaust minimaliseerde. Zowel vanuit de politiek als de samenleving volgde felle reacties op zijn nominatie.

Roeland Raes, die eerder veroordeeld werd voor negationisme, stond gepland op de 27ste plek van de Vlaams Belang-lijst in Aalter. De ophef die volgde op de bekendmaking van zijn kandidatuur, vooral na berichtgeving door De Standaard, leidde ertoe dat Raes zich terugtrok. Hij gaf aan dat het niet zijn bedoeling was om de partij te schaden.

“Het is nooit mijn bedoeling geweest om Vlaams Belang te benadelen. Ik hoopte dat ik mijn verleden achter me kon laten, maar dat blijkt niet gelukt”, verklaarde Raes in een bericht dat de partijtop naar buiten bracht. Hij voegde eraan toe dat hij vrijwillig afstand deed van zijn plek op de lijst om de partij in Aalter niet te belasten met zijn verleden.

Vlaams Belang blijft negationisme veroordelen

De partij benadrukt dat ze zich altijd fel heeft verzet tegen negationisme. In hun officiële reactie benadrukte Vlaams Belang opnieuw dat dergelijke uitspraken absoluut niet binnen hun ideologie passen. “De partij heeft zich steeds verzet tegen elke vorm van negationisme en doet dat nog steeds.”

Ondanks deze verklaring blijft de partij onder vuur liggen, vooral door hun eerdere beslissing om Raes überhaupt een plek op de lijst te geven. Raes werd in 2010 veroordeeld voor zijn uitspraken uit 2001, waarin hij de Holocaust minimaliseerde en twijfels uitte over de echtheid van het dagboek van Anne Frank.

Politieke reacties: scherpe kritiek

Michael Freilich, Kamerlid voor de N-VA, uitte scherpe kritiek op Vlaams Belang en riep mensen op om hun conclusies te trekken over de partij. Hij richtte zich specifiek tot David Rosenberg, een Joodse ondernemer uit Antwerpen die eerder Vlaams Belang steunde. Freilich stelde op X (voorheen Twitter): “Door een veroordeelde Holocaustontkenner op de lijst te zetten, toont Vlaams Belang opnieuw haar ware gelaat. Trek toch uw conclusies en stap uit het Vlaams Belang.”

Freilich waarschuwde Rosenberg niet de “nuttige idioot” te zijn door de partij te steunen, terwijl ze volgens hem duidelijk geen respect toont voor de Joodse gemeenschap.

Ook Mieke Schauvliege, lijsttrekker voor Groen in Aalter, reageerde fel op de nominatie van Raes. Ze vond het ongehoord dat de Vlaams Belang-lijsttrekker Paul Beheyt de veroordeling van Raes als een “feitje” afdeed. “We zijn veel gewoon van Vlaams Belang, maar dit is werkelijk beneden alle peil”, zegt Schauvliege.

Meer
Lees meer...