Fouad Ahidar trekt met lijst naar slechts 7 Brusselse gemeenten

Fouad Ahidar, leider van zijn nieuwe partij Team Fouad Ahidar (TFA), trekt uiteindelijk in 7 Brusselse gemeenten naar de kiezer, terwijl aanvankelijk 8 tot 9 gemeenten op de planning stonden. Toch is hij erin geslaagd om de lijsten goed te vullen en prominente kandidaten aan te trekken. Andere partijen in Brussel kiezen vaker voor samenwerkingen of kartels.

In augustus gaf Ahidar aan in mogelijk 9 Brusselse gemeenten te willen opkomen: Molenbeek, Evere, Jette, Brussel, Sint-Joost, Schaarbeek, Anderlecht, Vorst en misschien Sint-Pieters-Woluwe. Begin september was Sint-Pieters-Woluwe al geschrapt van die lijst, en nu blijkt dat ook in Evere geen lijst werd ingediend, zo meldt De Standaard.

Rancune bij Défi

Team Fouad Ahidar komt uiteindelijk in 7 Brusselse gemeenten met gevulde lijsten. Enkel in Sint-Lambrechts-Woluwe is de lijst dunner. Ahidar heeft verschillende bekende namen aan boord kunnen halen, zoals Ange-Raïssa Uzanziga, gemeenteraadslid en voormalig Groen-lid, en Mehmet Bilge, voormalig schepen van Défi in Schaarbeek.

Het vertrek van Bilge uit Défi zorgde voor wrevel binnen de partij. In een reactie aan Bruzz noemt de lokale partijleiding hem “een verrader” en hekelt zijn “uiterst magere” prestaties als schepen. Desondanks hoopt Ahidar met zijn lijst succes te boeken in Brussel, net zoals hij verrassend scoorde bij de verkiezingen in juni.

Uitbreiding naar Vlaanderen

Naast de Brusselse gemeenten heeft Ahidar ook ambities in Vlaanderen. Hij zal met lijsten opkomen in vier Vlaamse steden: Gent, Antwerpen, Vilvoorde en Turnhout. Dit wijst erop dat Team Fouad Ahidar een bredere electorale basis wil aanspreken en niet enkel in Brussel actief blijft.

Andere partijen kiezen voor samenwerkingen

Ondertussen trekken de andere partijen in Brussel veelal samen naar de kiezer. Zo vormen Ecolo-Groen een tandem in alle 19 Brusselse gemeenten. MR doet mee in 15 gemeenten, waarvan 5 in samenwerking met Les Engagés. De PS heeft lijsten in 16 gemeenten, waarvan 11 samen met Vooruit. Een opvallend geval is Vilvoorde, waar PS-politicus Hasan Koyuncu omstreden blijft vanwege zijn banden met een conservatieve imam. In Vilvoorde komt Vooruit apart op, met Hannelore Goeman als lijsttrekker.

Meer
Lees meer...