Donkere wolken pakken samen boven de Belgische begroting. Het Monitoringcomité bevestigt dat we voor 2016 boven de 2 miljard euro tekort eindigen, als de regering niet ingrijpt. Europa zet ondertussen veel druk: we belanden voorlopig in een groepje met Spanje, Portugal en Italië als ‘slechte leerlingen’ in Europa.
We zouden eindelijk wegraken uit de positie van “meest zuidelijk land van Noord-Europa”. België zou niet langer aanschurken tegen de ‘malgoverno’-staten van Zuid-Europa, met begrotingstekorten die niet onder controle zijn en staatsschuld die Italiaanse allures aanneemt. Neen, het land zou op orde komen en de begroting netjes in evenwicht. Teutoons zoals onze grote buur Duitsland.
En kijk, gisteren kwamen de Europese ministers van Financiën van de Eurozone samen om elkaars werk te beoordelen. En daar kreeg de regering Michel niet bepaald een prettig rapport. Want in het kader van de euro zijn er strakke afspraken gemaakt: iedereen moet z’n begrotingstekort onder de 3 procent houden, en er moet uiteindelijk een pad zijn richting evenwicht.
Duitsland best, wij bij slechtste groep
De 19 ministers geven 3 soorten feedback: ofwel ben je compliant, ofwel broadly compliant, ofwel at risk of non compliance. Die laatste categorie is de strafbank, die eerste zijn de besten van de klas. Niet verrassend is dat Duitsland dus in dat laatste groepje zit, beste van de klas. Onze buur Nederland zit in die middengroep, net als een pak andere landen. België zit nu dus bij risk of non compliance, samen met Italië, Spanje en Portugal.
Het is nu aan de Belgische regering om dat recht te zetten bij de komende begrotingscontrole. Die kondigt zich aan als bijzonder moeilijk. De krant De Tijd kon de cijfers van het Monitoringcomité al inkijken, en die spreken van een tekort van 2,1 miljard. Daarnaast zijn er nog 650 miljoen euro kosten door de vluchtelingencrisis, maar de vraag is of die als ‘structureel’ gezien worden, of eenmalig (en dus niet van toepassing voor de begroting).
Europa wil eigenlijk dat we nog zo’n 5 miljard besparen dit jaar, terwijl de inspanning nu beperkt is tot 2 miljard die al gebeurd is. Een goeie 3 miljard te gaan dus, daar knelt het schoentje. Hoe de regering dat gat dicht rijdt en van Europa een goed rapport krijgt, is dus de grote vraag. Dit weekend zit de regering daarover samen.