NBA-legende Dikembe Mutombo (58) overleden aan hersentumor

Droevig nieuws uit de basketbalwereld. De Congolees-Amerikaanse voormalige basketbalspeler Dikembe Mutombo is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. De viervoudige Defensive Player of the Year werd amper 58 jaar.

Dikembe Mutombo was langer than life. Op het terrein was hij een van de beste shotblockers en verdedigers in de geschiedenis van de NBA. Naast het terrein gaf hij zijn hart en ziel voor het helpen van anderen”, opent de bekendmaking van het droevige nieuws door de NBA op sociale media.

Van Congo naar de NBA

Dikembe Mutombo groeide op in Congo en trok op zijn 21ste naar de Verenigde Staten nadat hij in Georgetown University een academische beurs had gekregen om geneeskunde te studeren. Met zijn 2.18 meter duurde het niet lang voor hij ingeschakeld werd door de basketbalploeg van zijn college. Daar toonde Mutombo al snel zijn talent als shotblocker.

In 1991, één dag na zijn 25ste verjaardag, werd Mutombo in de NBA-draft als vierde gekozen door de Denver Nuggets. Amper één jaar later zou hij al een eerste keer gekozen worden als All-Star en in 1995 won hij zijn eerste award als Defensive Player of the Year. Uiteindelijk zou Mutombo acht keer als All-Star gekozen worden en won hij de DPOY-award vier keer, een record dat hij deelt met Ben Wallace en Rudy Gobert.

Naast de Denver Nuggets speelde hij later ook nog voor de Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets, New York Knicks en Houston Rockets. Gedurende zijn carrière werd hij het meest geroemd als shotblocker. Met 3.289 blocks staat hij op de tweede plaats in de all-timeranking. Na een block gebaarde hij vaak met zijn vinger van “nee”, een gebaar waarmee hij voor eeuwig zal gelinkt zijn.

Dikembe Mutombo Foundation

Misschien nog grootser dan zijn carrière op het terrein was zijn werk ernaast. Al in 1997 richtte hij de Dikembe Mutombo Foundation op om jongeren in zijn geboorteland te helpen.

In 2022 werd bij Dikembe Mutombo een hersentumor vastgesteld. Maandag is hij uiteindelijk aan de gevolgen daarvan overleden omringd door zijn familie.

Meer
Lees meer...