Dit is het gigantische loon van Rocky, de mascotte van NBA-kampioen Denver Nuggets

De Denver Nuggets hebben afgelopen nacht in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hun allereerste titel ooit gewonnen. Een andere eretitel heeft de ploeg echter al langer in handen, namelijk die van best betaalde mascotte. Rocky zou maar liefst 625.000 dollar (579.000 euro) per jaar verdienen. Daarvoor moet hij wel regelmatig gevaarlijke en indrukwekkende stunts uithalen.

Dat sportwedstrijden in de Verenigde Staten met iets meer show en nevenzaken gebeuren dan in Europa is geen geheim. Dat blijkt onder andere uit de vele celebrity’s die bij de Amerikaanse Formule 1-races aanwezig zijn. Ook in de NBA is dat niet anders. Daar zijn er bij iedere wedstrijd onder andere cheerleaders, halftime shows, wedstrijden voor het publiek en nog veel meer.

Rocky, voor Harry the Hawk en Benny the Bull

Iedere NBA-ploeg heeft daarnaast ook één of meerdere mascottes, al zijn die niet allemaal even populair en succesvol. Helemaal bovenaan – toch op het vlak van jaarloon – vinden we Rocky terug. De mascotte van de Denver Nuggets zou namelijk per jaar 625.000 dollar (579.000 euro) verdienen.

Daarmee klopt hij Harry the Hawk van de Atlanta Hawks, die 600.000 dollar (556.000 euro) verdient. Op plaats 3 staat Benny the Bull van de Chicago Bulls met 400.000 dollar (370.000 euro). Daarna volgen Go the Gorilla van de Phoenix Suns met 200.000 dollar (185.000 euro) en Hugo the Hornet van de Charlotte Hornets met 100.000 dollar (92.650 euro). Gemiddeld zou een NBA-mascotte zo’n 60.000 dollar (55.600 euro) per jaar verdienen.

Wie is Rocky?

De mascotte Rocky, die een poema voorstelt, deed zijn intrede aan het einde van 1990. Het was de acrobaat Kenn Solomon die toen in het pak zat. Al snel groeide Rocky uit tot een van de favoriete mascottes van de NBA. Dat deed hij onder andere door gevaarlijke stunts, waarbij hij zelfs ooit flauwviel, en hilarische acts. Rocky had ook regelmatig een vete met scheidsrechters en tegenstanders. Zo stond hij vaak op de basketbalring, vloog hij door de arena, vocht hij met Charles Barkley, dunkte hij met de hulp van trampolines en ging hij de confrontatie aan met fans. Het meest kenmerkend waren echter zijn haast altijd feilloze shots door de ring vanop een lange ladder die halverwege het veld stond.

Twee jaar geleden besloot Kenn, na meer dan 30 jaar, dat het genoeg was geweest en gaf hij het pak door aan zijn oudste zoon Drake. Die was eerder al actief geweest als mascotte van de Cleveland Cavaliers. Rocky wordt in de arena van de Nuggets trouwens regelmatig bijgestaan door Cade, een andere zoon van Kenn. Een derde zoon, Garett, is dan weer actief als mascotte van de Detroit Pistons.

Fans van de Denver Nuggets sloten al snel ook Drake Solomon in de armen, al viel wel op dat zijn halfcourtshots veel minder accuraat waren. Het toeval wil wel dat zoon Drake dit seizoen geblesseerd raakte, waardoor vader Kenn tijdens de eerste titel van ‘zijn’ Denver Nuggets opnieuw in het pak van Rocky kroop.

Meer
Lees meer...