NBA-coach Monty Williams tekent recordcontract bij Detroit Pistons dat kan oplopen tot 100 miljoen dollar

Dat topsporters soms gigantische bedragen kunnen verdienen, is al lang geen geheim meer. Maar ook coaches krijgen in sommige sporten steeds beter betaald. Zo verbraken de Detroit Pistons in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA vorige week een record door trainer Monty Williams een contract aan te bieden dat kan oplopen tot zo’n 100 miljoen dollar (93 miljoen euro).

In het nieuws: NBA-team Detroit Pistons verraste eind vorige week door Monty Williams aan te kondigen als nieuwe coach. De 51-jarige Amerikaan had namelijk aangekondigd een sabbatjaar te nemen na zijn ontslag bij de Phoenix Suns. Detroit wist hem echter te overtuigen met een gigantisch loon en een langdurig contract.

Wat eraan vooraf ging?

  • Monty Williams speelde tussen 1994 en 2003 zelf in de NBA en ging kort daarna aan de slag als coach. Eerst was hij enkele jaren assistent, maar daarna kreeg hij – zonder veel successen – zijn eerste opdracht als hoofdcoach in New Orleans.
  • Zijn volgende kans als hoofdcoach kreeg Monty Williams in 2019 bij de Phoenix Suns. Hij wist die ploeg op korte tijd uit te bouwen van een van de slechtste teams in de NBA tot een kanshebber op de titel. In 2021 haalden de Suns zelfs de finale, die ze verloren van de Milwaukee Bucks. Het jaar erna werd Williams uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Omdat Mat Ishbia, de nieuwe eigenaar van de Phoenix Suns, met niets anders tevreden is dan een titel, werd Monty Williams na het afgelopen seizoen ontslagen. Hij kondigde daarop aan niet meteen opnieuw te willen coachen en tijd te willen maken voor zijn gezin.
  • Aan de andere kant van de Verenigde Staten gaan de Detroit Pistons ondertussen door het diepste dal in hun geschiedenis. De club haalde de voorbije jaren maar twee keer de play-offs en het is zelfs al van 2008 geleden dat ze nog de tweede ronde behaalden. Afgelopen seizoen eindigden de Pistons zelfs allerlaatste in de NBA met amper 17 overwinningen uit 82 wedstrijden.
  • Met dat slechte resultaat hoopten de Detroit Pistons supertalent Victor Wembanyama aan hun kern toe te voegen. De pingpongballen voor de NBA Draft vielen echter niet hun kant uit, waardoor ze ‘pas’ als vijfde mogen kiezen tijdens de draft op 22 juni. Daarmee krijgen ze wel de kans om opnieuw een jonge speler toe te voegen aan hun al zeer talentvolle, maar o zo jonge kern. Die bestaat onder andere uit Cade Cunningham (21), Jaden Ivey (21) en Jalen Duren (20).

De details:

  • Omdat de Detroit Pistons zich nu in een gelijkaardige situatie bevinden als de Phoenix Suns vier jaar geleden zagen ze in Monty Williams een uitgelezen kandidaat als coach. Er waren daarbij wel twee problemen: de stad Detroit is niet meteen een droombestemming voor velen en Williams leek niet geneigd om meteen een nieuwe coachingsopdracht aan te nemen. De enige manier om hem te overtuigen, was dus door hem een niet te weigeren contract voor te schotelen.
  • Volgens Adrian Wojnarowski van ESPN tekende Monty Williams een contract voor zes seizoenen dat hem 78,5 miljoen dollar (73,3 miljoen euro) zal opleveren. Dat bedrag kan echter oplopen tot 100 miljoen dollar (93 miljoen euro). Volgens The Athletic is er namelijk een teamoptie voor een zevende en achtste seizoen.
  • Met iets meer dan 13 miljoen dollar (12,1 miljoen euro) per jaar wordt Monty Williams meteen de best betaalde trainer in de NBA, nipt voor de legendarische coach Gregg Popovich (San Antonio Spurs). Opvallend is ook dat van de huidige spelerskern van de Detroit Pistons enkel de ervaren Kroaat Bojan Bogdanović meer verdient dan hun nieuwe trainer. De kans bestaat wel dat de club nog op zoek gaat naar een dure vrije speler.
  • Dat NBA-teams zo’n hoge bedragen betalen aan trainers is op zich niet onlogisch. Doordat er een maximumbedrag is dat clubs mogen betalen aan lonen voor spelers moet er namelijk op andere manieren een verschil gemaakt worden. Trainerslonen worden in die berekening niet meegenomen en kennen dus geen beperkingen.

Ter vergelijking: In het voetbal verdienen amper drie trainers meer dan 14 miljoen euro per jaar (we nemen hier een marge van 1 miljoen euro omdat lonen in het voetbal nooit exact publiek gemaakt worden). Het gaat om Diego Simeoni (Atlético Madrid), Pep Guardiola (Manchester City) en Jürgen Klopp (Liverpool).

Meer
Lees meer...