Giannis Antetokounmpo helpt Milwaukee Bucks aan eerste NBA-titel in 50 jaar met monsterprestatie van 50 punten

Het bewogen NBA-seizoen 2020 – 2021 zit erop en zag de Milwaukee Bucks bekroond worden als kampioen. Voor de ploeg uit de staat Wisconsin in het nog maar de tweede titel na de vorige in 1971. Finals MVP werd meer dan terecht de Griekse sterspeler Giannis Antetokounmpo die op zijn 26ste zijn eerste NBA-titel pakt na een fenomenale wedstrijd.

Basketbalfans die zijn opgestaan op opgebleven kregen afgelopen nacht een van de beste Finals-prestaties ooit te zien in de Amerikaanse basketbalcompetitie. Giannis Antetokounmpo scoorde maar liefst 50 punten, plukte 14 rebounds en liet ook nog eens 5 blocks noteren. Daarmee hielp hij zijn Milwaukee Bucks aan een verdiende 105-98 overwinning en de beslissende 4-2 voorsprong tegen de Phoenix Suns van Chris Paul en Devin Booker.

Nieuw contract bij Milwaukee Bucks

Afgelopen zomer was er veel te doen over Giannis Antetokounmpo, door zijn afkomst en indrukwekkend uiterlijk ook wel The Greek Freak genoemd. De tweevoudige Most Valuable Player (MVP) kon rekenen op interesse uit heel de NBA maar bevestigde nog maar eens wat loyaliteit voor hem betekende. Hij tekende namelijk een nieuw vijfjarig contract bij zijn huidige ploeg, de Milwaukee Bucks, waarbij het voor hem allemaal begon in 2013.

Hoewel met het contract een bedrag van 228,2 miljoen dollar genoemd is, waren veel volgers toch enigszins verrast door de keuze van Giannis. Zij geloofden namelijk niet dat de titel mogelijk was met een relatief kleine ploeg zoals Milwaukee.

Afgelopen nacht bewees The Greek Freak het tegendeel. Ondanks een nieuw indrukwekkend regulier seizoen greep hij deze keer naast de MVP. Sterspelers die geen prijzen pakken krijgen af en toe wel eens af te rekenen met zogenaamde voters fatigue. Maar Giannis liet dat niet aan zijn hart komen. In de play-offs hielp hij zich ploeg door meerdere moeilijke momenten richting finale.

Blessure in halve finale

Even leek het fout te lopen toen hij in de halve finale zijn knie overstrekte en een vreselijke blessure opliep. Een normaal mens zou er maanden van buiten strijd zijn, maar acht dagen later stond The Greek Freak alweer op het veld in de finale. Zijn ploegmaat hadden Milwaukee de week ervoor voorbij de Atlanta Hawks geholpen.

Ook in die finale liep het aanvankelijk niet goed toen de Phoenix Suns de eerste twee wedstrijden won, maar daarna schakelde Antetokounmpo een versnelling hoger. Zijn Milwaukee Bucks wonnen de volgende vier wedstrijden en zo ook de titel. Het zorgde voor tranen na afloop en wat scheldwoorden hier en daar in zijn dankwoord.

Disney-sprookje

Maar het zorgt vooral voor nog maar eens een indrukwekkend hoofdstuk aan zijn levensverhaal dat nu al leest als een sprookje. Tien jaar geleden hielp hij zijn ouders namelijk nog in Athene als straatverkoper van handtassen, uurwerken en armbanden om rond te komen. De jaren erna probeerde hij officieel de Griekse nationaliteit – zijn ouders komen uit Nigeria – te verkrijgen om zo zijn droom na te jaren in de NBA om zijn familie financieel te helpen. Dat sprookje wordt binnenkort trouwens verfilmd door Disney.

https://www.youtube.com/watch?v=5wd0ok2XOIY

Beluister de persconferentie na de NBA-finals

Meer
Lees meer...