Hoe foute pingpongballen Michael Jordan meer dan 300 miljoen euro kosten

Michael Jordan, voormalig basketbalvedette en eigenaar van NBA-ploeg Charlotte Hornets heeft door pech met de zogenaamde draft lottery naar schatting meer dan 300 miljoen euro ‘verloren’. Zijn ploeg greep namelijk naast de felbegeerde eerste keuze in de NBA Draft en loopt zo het gigantische Franse talent Victor Wembanyama mis.

Michael Jordan is natuurlijk vooral bekend als misschien wel de beste basketter ooit. Hij zorgde er samen met Nike ook voor dat de nog steeds zeer succesvolle Air Jordans op de markt kwamen. Minder bekend is dat Jordan sinds 2010 ook de belangrijkste eigenaar is van NBA-ploeg Charlotte Hornets. Volgens betrouwbare geruchten zou hij die club willen verkopen. Het is bij die mogelijke verkoop dat de gebeurtenissen van vorig week Michael Jordan serieus wat geld hebben gekost.

Charlotte Hornets

Charlotte kende met Michael Jordan als eigenaar nog maar weinig succes. Amper drie keer bereikte de ploeg de play-offs en telkens verloor het daar in de eerste ronde. De laatste keer dat de Hornets de eindronde van het NBA-seizoen bereikten, dateert al van het seizoen 2015-2016.

Afgelopen seizoen was zelfs een nog grotere ramp dan andere jaren. Door een lange blessure miste sterspeler LaMelo Ball meer dan de helft van het seizoen waardoor de Hornets op een 14de plaats – op 15 ploegen – eindigden in de Eastern Conference.

NBA Draft

Die slechte prestaties openden echter wel een mooie mogelijkheid. De NBA werkt namelijk helemaal anders dan we gewoon zijn in het Europese voetbal, waar topclubs meestal meer geld krijgen en zo steeds dominanter worden. Amerikaanse sporten proberen veel meer een evenwicht tussen alle ploegen te bewaren. Dat doen ze onder andere door te werken met een draftsysteem. Daarbij mogen alle clubs na het seizoen om de beurten een speler kiezen uit de grote groep jonge talenten.

De ploegen die het seizoen ervoor het slechtst presteerden, mogen daarbij eerst kiezen. Om te voorkomen dat ploegen bewust al hun wedstrijden verliezen om sowieso het grootste talent te krijgen, wordt er in de NBA gewerkt met een zogenaamde gewogen loting. Ploegen die onderaan het klassement eindigden hebben zo meer kans op de eerste keuze, maar krijgen die niet per se.

Meer bepaald hebben de drie slechtste ploegen 14 procent kans op de eerste pick, waarna die kans steeds lager wordt. De ploeg met het veertiende slechtste resultaat heeft zo nog 0,5 procent op die eerste keuze.

Victor Wembanyama

Omdat de Charlotte Hornets met 27 overwinningen op 82 wedstrijden als vierde slechtste eindigden, hadden ze bij de NBA Draft op dinsdag 16 mei 12,5 procent kans op de first pick. Die eerste keuze was deze keer nog veel belangrijker dan andere jaren.

Met de 19-jarige Fransman Victor Wembanyama maakt er komend seizoen namelijk een gigantisch talent zijn intrede in de NBA. ‘Wemby’ is (minstens) 2.20 meter groot, maar heeft het balgevoel en de wendbaarheid van veel kleinere guards. Daardoor kan hij niet alleen heel eenvoudig dunken en shots blocken, maar ook van afstand tegenstanders in de wind zetten en een driepunter scoren. Die combinatie is zeer uniek. Wembanyama wordt dan ook gezien als het grootste basketbaltalent sinds LeBron James. Die was exact twintig jaar geleden ook de eerste keuze in een al even gehypete NBA Draft.

Victor Wembanyama 2023
Victor Wembanyama – Bron: FRANCK FIFE/AFP via Getty Images

Financiële gevolgen

Afgelopen dinsdag waren alle ogen in de NBA dus gericht op de pingpongballetjes tijdens de loting voor de NBA Draft. De San Antonio Spurs werden daar de grote winnaar, terwijl de Charlotte Hornets op donderdag 22 juni als tweede mogen kiezen. Op die manier loopt de ploeg van Michael Jordan dus het immense talent Victor Wembanyama mis.

Dat heeft niet alleen sportieve, maar ook grote financiële gevolgen. Volgens de gerenommeerde ESPN-journalist Adrian Wojnarowski zou de toevoeging van Wembanyama aan een ploeg ervoor zorgen dat de waarde van die franchise met bijna een half miljard dollar (462 miljoen euro) stijgt.

Dat bedrag zal Michael Jordan dus mislopen als hij binnenkort echt de Charlotte Hornets verkoopt. Die club is naar schatting 1,7 miljard euro waard. Jordan bezit 70 procent van de franchise en mag dus hopen op bijna 1,2 miljard euro. Dat kon echter – met Wembanyama is een Hornets-truitje – nog meer dan 300 miljoen euro extra geweest zijn.

Meer
Lees meer...