Air Jordans die Michael Jordan droeg tijdens NBA-finale in 1998 worden duurste sneakers ooit

Een paar zwart-rode gesigneerde Air Jordan 13’s zijn op veilig bij Sotheby’s in New York verkocht voor een recordbedrag van 2,2 miljoen dollar (2 miljoen euro). Het gaat om een paar sneakers die superster Michael Jordan droeg in de tweede wedstrijd van de NBA Finals in 1998 met de Chicago Bulls tegen de Utah Jazz.

Wat eraan vooraf ging:

  • Sportmemorabilia zijn populairder dan ooit. Zo wordt er op veilingen record na record gebroken en lijkt de hype errond niet snel te gaan liggen. Het gaat dan vooral om memorabilia van spelers waarvan de populariteit ook jaar na jaar blijft toenemen.
  • Michael Jordan heeft sinds september 2022 ook al het record van duurste sportmemorabilia ooit in handen. Toen werd een shirt dat hij droeg in de eerste wedstrijd van de NBA Finals van 1998 namelijk geveild voor 10,1 miljoen dollar (9,2 miljoen euro). Daarmee snoepte hij het vorige record af van een truitje van Diego Maradona, dat in mei 2022 voor 7,14 miljoen pond (8,1 miljoen euro) onder de hamer ging.
  • Ook op het vlak van sneakers kan er niemand tippen aan Michael Jordan, en ook hier wordt er record na record gebroken. Zo braken de allereerste Air Jordan 1’s in 2020 het sneakerrecord door verkocht te worden voor 500.000 euro. Een jaar later braken een paar gedragen Nike Air Ships van Michael Jordan dat record opnieuw door geveild te worden voor 1,47 miljoen dollar (1,34 miljoen euro).
  • Ondertussen is de populariteit van Michael Jordan alleen maar toegenomen. Zo was er enkele jaren terug de geprezen docureeks The Last Dance, over de laatste titel van Jordan. Sinds begin deze maand kan je in de cinema terecht voor AIR, een film over het tot stand komen van de samenwerking tot Michael Jordan en Nike. Dat laatste heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het hoge bedrag dat nu betaald is voor een paar Air Jordans.
Michael Jordan van de Chicago Bulls in de NBA Finals in 1998 tegen Utah Jazz – Bron: Jonathan Daniel /Allsport via Getty Images

Om welke sneakers gaat het?

  • De sneakers die Sotheby’s dinsdag veilde, dateren uit het laatste titelseizoen van Michael Jordan, bekend als The Last Dance. Het zou de meest bekeken NBA-finale ooit worden.
  • Jordan droeg de schoenen tijdens Game 2 in Salt Lake City tegen de Utah Jazz. Nadat de Chicago Bulls de eerste wedstrijd twee dagen eerder verloren hadden, wonnen ze die match met 88-93. Michael Jordan zelf scoorde toen 37 punten.
  • Na de wedstrijd zou Jordan zijn sneakers gesigneerd hebben en aan een ballenjongen gegeven hebben. Volgens Sotheby’s gaat het over het laatste paar zwart-rode Air Jordan 13’s die hij ooit droeg in een NBA-wedstrijd.
Meer
Lees meer...