Legendarisch shirt van Diego Maradona uit ‘Hand van God’-wedstrijd op WK 1986 geveild voor recordbedrag

Het voetbaltruitje dat Diego Maradona droeg tijdens de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetbal in 1986 tegen Engeland heeft bij een veilig 7,14 miljoen pond (8,46 miljoen euro) opgebracht. Daarmee is het het duurste sportmemorabilia ooit.

Fanatieke voetbalfans hielden de voorbije weken een opvallende veiling bij het bekende veilinghuis Sotheby’s in de gaten. Daar kon tot vandaag namelijk geboden worden op een iconisch voetbalshirt van de Argentijnse voetbalgod Diego Maradona. Het ging om het truitje dat hij droeg in de historische kwartfinale Argentinië-Engeland op het WK 1986.

Die match was veelbesproken omdat Maradona scoorde met de hand. Toch werd het doelpunt goedgekeurd, omdat de scheidsrechter dacht dat het een kopbal was. “Een klein beetje met het hoofd van Maradona en een beetje met de hand van God”, was de uitleg van het kleurrijke voetbalgenie achteraf. Later scoorde een fenomenaal spelende Maradona overigens nog een wondermooi doelpunt in diezelfde wedstrijd.

(lees verder onder de video)

8,46 miljoen euro

Argentinië won die kwartfinale uiteindelijk met 2-1 van Engeland. Na de wedstrijd ruilde Diego Maradona zijn shirt met de Engelse verdediger Steve Hodge. Die liet het voetbaltruitje meer dan twintig jaar lang hangen in het National Football Museum in Manchester, maar besloot eerder dit jaar om het dan toch te verkopen. Eerder bracht de Engelsman ook al een boek uit met de titel ‘The Man with Maradona’s Shirt‘.

De verkoop van het iconische shirt ontgoochelde niet, want op slotdag werd de prijs nog serieus opgedreven tot 7,14 miljoen pond (8,46 miljoen euro). Daarmee is het het duurste sportmemorabilia ooit. Dat record was tot nu voor het manifest van de Olympische Spelen uit 1892. Dat is iets meer dan twee jaar geleden voor 8,34 miljoen euro verkocht. Het vorige record van duurste shirt ooit was een truitje van het Amerikaanse baseballicoon Babe Ruth uit de jaren twintig. Dat bracht in 2019 5,3 miljoen euro op.

Is het wel het juiste shirt?

Er was voorafgaand aan de veiling van het shirt van Diego Maradona veel discussie. Dochter Dalma Maradona verklaarde in de Argentijnse pers namelijk dat het niet om het shirt ging waarmee de wereldberoemde doelpunten in de tweede helft gemaakt werd, maar om hetgeen Diego droeg in de eerste helft. Dalma verklaarde zelfs te weten wie volgens haar correcte truitje in handen heeft, maar gaf geen verdere details.

Sotheby’s ontkende die bewering en kwam met gedetailleerde fotoanalyses om te bewijzen dat het wel degelijk om het juiste shirt ging. Er was een duidelijk verschil tussen het truitje dat Maradona in de eerste helft droeg en dat van de tweede helft, zo blijkt uit de fotoarchieven. Het stikwerk voor het logo van de Argentijnse voetbalbond op de borst bleek anders.

Meer
Lees meer...