Schoenen van Michael Jordan geveild voor recordbedrag van 500.000 euro

De Air Jordan 1, het eerste gepersonaliseerde paar sneakers van basketlegende Michael Jordan is geveild voor een bedrag van 500.000 euro. Daarmee zijn het officieel de duurst verkochte sneakers uit de geschiedenis.

Michael Jordan is opnieuw hot. Niet alleen de Netlfix-serie The Last Dance, over zijn laatste seizoen bij de Chicago Bulls, doet het goed. Ook zijn schoenen zijn erg in trek. Het internationale veilinghuis Sotheby’s verkocht zijn allereerste paar Air Jordan 1 voor een bedrag van 500.000 euro.

De schoenen waren jarenlang eigendom van naam Jordan Geller (een toepasselijke naam als je het ons vraagt). Geller is eigenaar van het schoenenmuseum Shoezeum, dat allerlei gepersonaliseerde sneakers verzamelt. De verkoop viel Geller dan ook zwaar. “Het zijn de meest iconische en begeerde sneakers ooit maar met de hype rond The Last Dance is dit het ideale moment om de schoen te veilen”, klinkt het.

Duurste schoen allertijden

Aanvankelijk werd de waarde van de schoen tussen de 100.000 en 150.000 dollar geschat maar dat draaide heel wat beter uit dan verwacht. Met een bedrag van 500.000 euro staat de Air Jordan 1 bovenaan op de lijst van duurst verkochte sneakers. Tot nu toe stond dat record op naam van de Moon Shoes, een afgesleten paar hardloopsschoenen van Nike. Die gingen vorige zomer voor 403.000 euro onder de hamer.

Sotheby’s verklaart het succes van de veiling als volgt: “Natuurlijk is Michael Jordan een van de meest herkenbare atleten aller tijden maar deze verkoop toont vooral aan dat de sneakerwereld een wereldwijde en snelgroeiende markt is.” Die trend is ook op kleinere schaal merkbaar. Sinds de heruitgave van de Air Jordan 1 in 2015 werden er al 217 paren verkocht tegen een gemiddelde prijs van 852,89 euro.

Meer
Lees meer...