Verborgen boodschappen tijdens de eedaflegging van de Vlaamse ministers

Tijdens de eedaflegging van de Vlaamse ministers was er meer te zien dan op het eerste gezicht leek. Drie regeringsleden gaven via subtiele gebaren een politieke boodschap mee. Hun handgebaren, hoewel onopvallend voor sommigen, weerspiegelden hun overtuigingen en symboliek.

De eedaflegging van ministers volgt een vast stramien: “Ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en de wetten van het Belgische volk”. Deze woorden moeten worden uitgesproken met de hand in de lucht. Wat echter niet vastligt, is welke hand men gebruikt of hoe deze opgestoken wordt. Dit gaf drie Vlaamse ministers de mogelijkheid om via hun gebaren een persoonlijke of politieke boodschap over te brengen.

In het verleden werd al geprobeerd om statements te maken door de tekst van de eed anders uit te spreken. Dergelijke pogingen werden vaak genegeerd of moesten zelfs worden herhaald. Vandaag lijkt het accent echter verschoven te zijn naar de gebaren.

Drie ministers, drie unieke gebaren

Matthias Diependaele: De scoutsgroet

Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) koos voor de scoutsgroet: drie vingers van zijn rechterhand in de lucht. Dit gebaar is bekend binnen de scoutsbeweging en staat symbool voor de “belofte tegenover jezelf, de ander en de wereld”, zoals beschreven op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Voor Diependaele, die in 2020 al zijn band met de scouts openlijk liet blijken via een selfie op de Dag van de Jeugdbeweging, was dit een bewust gekozen symbool.

Melissa Depraetere: De linkse vuist

Melissa Depraetere (Vooruit) koos voor een opvallend gebaar door haar linkerhand op te steken. Volgens Vooruit-woordvoerder Niels Pattyn symboliseerde dit de “linkse vuist van de solidariteit”. Depraetere wilde hiermee het belang van solidariteit, rechtvaardigheid en wederzijdse verantwoordelijkheid benadrukken. Het gebaar stond symbool voor haar overtuiging dat iedereen zijn deel moet bijdragen en krijgt naar behoefte.

Zuhal Demir: De V-groet

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) koos voor de V-groet, een gebaar waarbij de wijs- en middelvinger worden opgestoken. Dit is een veelgebruikt symbool binnen de Vlaams-nationalistische beweging en staat voor “Vlaanderen”. Het werd in 2014 gepopulariseerd door N-VA-voorzitter Bart De Wever en is sindsdien een herkenbaar teken geworden voor zowel N-VA als Vlaams Belang, waar het symbool staat voor de gemeenschappelijke Vlaams-nationalistische agenda.

Meer
Lees meer...