Felle reactie van De Croo op paus Franciscus: “De tijd dat de kerk wetten dicteert, ligt achter ons”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft scherp gereageerd op de recente uitspraken van paus Franciscus over abortus. In de Kamer veroordeelde hij de woorden van de paus in strenge bewoordingen en benadrukte dat de kerk zich niet moet bemoeien met de Belgische wetgeving.

De controverse begon toen paus Franciscus na zijn bezoek aan België abortus vergeleek met moord. In een verklaring noemde hij artsen die abortussen uitvoeren “huurmoordenaars” en sprak hij over de abortuswet als een “moordwet”. Deze harde woorden schoten bij velen in het verkeerde keelgat, waaronder premier Alexander De Croo. In de Kamer noemde hij de uitspraken van de paus “onaanvaardbaar” en verwees naar de scheiding tussen kerk en staat.

Paus bezoekt graf van koning Boudewijn

De paus bracht tijdens zijn bezoek aan België ook een verrassend bezoek aan het graf van koning Boudewijn, een van de belangrijkste figuren in de abortuskwestie. Koning Boudewijn weigerde in 1990 de abortuswet te ondertekenen vanwege zijn katholieke geloof, wat leidde tot zijn tijdelijke troonsafstand.

Paus Franciscus prees Boudewijn en noemde hem een “moedige man”, wat volgens hem reden genoeg is om Boudewijn zalig te verklaren. De Croo benadrukte echter dat het bezoek van de paus aan het graf van Boudewijn plaatsvond zonder medeweten van de regering, wat volgens hem vragen oproept over de intenties van de paus.

In zijn toespraak benadrukte De Croo dat de tijd waarin de kerk de Belgische wetgeving bepaalde, definitief voorbij is. “De abortuswet is sinds 1990 een democratische beslissing en daar heeft de kerk zich niet mee te bemoeien”, stelde De Croo. Hij wees er ook op dat er momenteel in de Kamer voorstellen circuleren om de abortuswetgeving te versoepelen, en hij riep op om de beslissing over abortus volledig in handen van de vrouwen te laten.

Abortus en seksueel misbruik in de kerk

De premier haalde daarnaast uit naar de paus voor het gebrek aan verontwaardiging over het wijdverspreide seksueel misbruik in de kerk. Volgens De Croo zou de paus zich beter focussen op het aanpakken van misbruik in plaats van artsen te veroordelen die “in eer en geweten” abortussen uitvoeren. Open Vld-partijgenote Katja Gabriëls steunde zijn kritiek en voegde toe: “De artsen zijn geen misdadigers. Priesters die seksueel misbruik plegen, zijn dat wél.”

Meer
Lees meer...