Vlaams Belang-kandidaat in opspraak na fascistische sympathieën

De Brusselse Vlaams Belang-kandidaat Emanuele Licari wordt in verlegenheid gebracht door een reeks controversiële posts op zijn persoonlijke website. De politicus, die opkomt bij de komende verkiezingen, blijkt openlijk fascistische en extreemrechtse sympathieën te koesteren. Dit werd ontdekt door nieuwswebsite Bruzz.

Emanuele Licari, die op de 8e plaats staat op de lijst van Vlaams Belang in Brussel-Stad, publiceerde op zijn website verschillende posts die verwijzen naar het fascisme en het nazisme. In een van de meest opvallende afbeeldingen poseert hij voor een vlag met daarop de Romeinse ‘fasces’. Dit symbool werd in de Klassieke Oudheid geassocieerd met macht en gezag, maar werd later door de Italiaanse dictator Benito Mussolini overgenomen als embleem van het fascisme. Volgens Bruzz kan de fasces gezien worden als “de Italiaanse tegenhanger van het hakenkruis.”

Verleden bij Nation en Front National

Deze foto van Licari werd genomen tijdens een bijeenkomst van de extreemrechtse organisatie Nation, waar hij al langere tijd lid van is. Bij de foto plaatste hij een onderschrift waarin hij de bijeenkomst prees en verwees naar Casa Pound, een Italiaanse neofascistische beweging, die hem daar een lidmaatschapscertificaat overhandigde.

Nation, de groepering waar Licari deel van uitmaakt, staat bekend om haar extreemrechtse en neofascistische standpunten. De partij werd in 1999 opgericht door Hervé Van Laethem, een figuur met een geschiedenis in zowel de verboden Vlaamse Militanten Orde als de neonazistische groepering L’Assaut. Daarnaast spreekt Licari op zijn website met nostalgie over zijn tijd als voorzitter van de Belgische tak van het Front National. Deze partij werd in 1985 opgericht door Daniel Féret, maar ging in 2012 ten onder na verschillende schandalen, waaronder een veroordeling van Féret wegens racisme.

Herhaaldelijke associaties met extreemrechtse figuren

Deze nieuwe onthullingen rondom Emanuele Licari zijn niet de eerste keer dat Vlaams Belang te maken krijgt met leden die in verband worden gebracht met fascistische of neonazistische groeperingen. Zo was er eerder de zaak rond Roeland Raes, die in Aalter een plek op de lijst kreeg ondanks zijn verleden als negationist. Raes, medeoprichter van het Vlaams Blok en betrokken bij de extremistische groep Voorpost, moest uiteindelijk afstand doen van zijn kandidatuur na de ophef over zijn verleden.

Daarnaast was er de ophef rondom de Brugse North Fanatics, een supportersgroep die de neonazistische Kühnen-groet bracht, en ook de situatie met Ortwin Depoortere, die tijdens zijn studententijd herhaaldelijk de Hitlergroet bracht.

Meer
Lees meer...