Een finaleplaats voor de Rode Duivels op het EK in Frankrijk is haalbaar. Dat weten ook de Vlaams-nationalisten in Brugge. Daarom wordt het 11 juli-feest vervroegd om niet samen te vallen met de finale. De Rode Duivels en Vlaams-nationalisme: is het verenigbaar? Blijkbaar wel …
Veel Belgen zijn fier op de Rode Duivels. Lukaku, Mertens, Courtois en co staan op de eerste plaats van de FIFA-ranking en veroorzaken bij interlands een massa-hysterie die we tot voor kort enkel konden toeschrijven aan onze noorderburen. Een voetbalgekte, zowel bij Walen als Vlamingen.
Toch blijft het Belgisch voetbalelftal en Vlaams-nationalisme op papier een vreemde combinatie. Op de eerste pagina van de statuten van N-VA staat namelijk te lezen dat ze streven naar een onafhankelijke republiek Vlaanderen. Maar er zijn dus N-VA-aanhangers die wat voetbal betreft supporteren voor een land waarvan ze zich willen afsplitsen.
Hun redenering? “Voetbal moet uit de politiek gehouden worden. En dan nog: er spelen heel veel Vlaamse jongens bij de Rode Duivels”, vertelt N-VA-senator en voetbalfan Pol Van Den Driessche aan onze redactie.
Stille Vlaamse Leeuw?
Op zondag 10 juli wordt de EK-finale in Frankrijk gespeeld. En die dag ging in Brugge ook het 11 juli-feest plaatsvinden, want 11 juli is een maandag en dan moeten de meeste mensen gewoon werken.
“Op het moment dat het hele land voor de televisie zit, ga je echt geen evenement organiseren”, legt Van den Driessche, voorzitter van het 11 Juli-Komitee, uit. “Stel je voor dat de Rode Duivels de finale bereiken. Terwijl iedereen voor een grote scherm zou staan, zou het stil zijn in de rest van Brugge. Je zou gek zijn om op dat moment een evenement te plannen.”
Brugse Zot
Onder meer de bloemenhulde aan het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck en muziekoptredens vinden dit jaar dus uitzonderlijk plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 juli. “In het weekend kunnen ook meer mensen aan de evenementen deelnemen”, legt Van Den Driessche uit, “want jammer genoeg is het feest van de Vlaamse gemeenschap voor de meeste mensen nog geen officiële feestdag.”