Opvallende affaire in de Kamer: de vervolging wegens corruptie van Alain Mathot (PS) werd in de commissie weggestemd. Dat is op zich niet wereldschokkend, maar straf is dat N-VA en Open Vld mee met sp.a en PS beslisten om Mathot niet te laten vervolgen. Maar dat het nieuws vervolgens lekte uit die commissie (terwijl die normaal geheim moet zijn) shockeert de leden.
“Totaal ongepast, en onaanvaardbaar. Als voorzitter van de commissie heb ik ieder lid gemaild. Dit kan echt niet”, zegt Raf Terwingen (CD&V). Terwingen zit de commissie Vervolgingen in de Kamer voor. Dat is een beetje een buitenbeentje in het parlementaire werk: de commissie moet zich bezighouden met parlementsleden die het aan de stok hebben met het gerecht en mogelijk vervolgd kunnen worden. Zij moeten dan “in eer en geweten” in een zaak beslissen of de onschendbaarheid van dat parlementslid wordt opgeheven.
Om in een democratie goed te kunnen functioneren, zijn parlementsleden in principe immers onschendbaar. Als het gerecht toch wil vervolgen, is het laatste woord daarover bij de parlementsleden. In het geval van Alain Mathot, de zoon van de legendarische Luikse politicus Guy Mathot, gaat het om mogelijk corruptie.
Corruptie bij een openbare aanbesteding?
Het parket-generaal van Luik heeft vorig jaar daarover de Kamer gevraagd om die onschendbaarheid van Mathot jr. op te heffen. Hij is parlementslid en burgemeester van Seraing. In die functie heeft hij volgens het parket bij de openbare aanbesteding van de verbrandingsoven in Herstal gefraudeerd. Het onderzoek loopt al acht jaar en al behoorlijk vaak zijn er lekken geweest. Vijf keer diende Mathot klacht tegen onbekenden in wegens schending van het geheim van het onderzoek.
En nu keek de commissie Vervolgingen in de Kamer dus naar z’n dossier. En opnieuw is er een lek: in La Libre Belgique staat vandaag doodleuk “dat de rechtse Vlaamse partijen Alain Mathot gaan redden”. Want niet alleen Karine Lalieux (PS) en Hans Bonte (sp.a), maar ook Hendrik Vuye, Zuhal Demir van N-VA, stemden in die commissie tegen de opheffing van z’n onschendbaarheid. Carina Van Cauter (Open Vld) uitte ook reserves. MR en CD&V, met Denis Ducarme en Raf Terwingen stemden als enigen voor die opheffing. Die laatste wil de berichtgeving in La Libre niet bevestigen. Maar hij ontkent het in elk geval ook niet.
Vuye weigert commentaar te geven op het dossier zelf. “U weet dat dit niets met partijpolitiek te maken heeft. We moeten als juristen in eer en geweten oordelen over elke zaak die voor de commissie komt. Over het lek is hij furieus: “Zoals u weet is dit beroepsgeheim, hier mogen we niets over zeggen. Maar het is een pure schande dat dit vanuit onze commissie gelekt wordt. Dat is zeer ernstig.” Waarom het dan toch in de krant stond, als zouden “de rechtse Vlaamse partijen een PS’er redden? “Ik heb wel zo m’n idee van waarom dit nu gelekt wordt, maar meer ga ik hier echt niet over zeggen.”