Noord-Korea stuurt soldaten naar Oekraïne om te vechten aan de zijde van Rusland

Oekraïne verklaarde dat Noord-Korea begonnen is met het sturen van soldaten om aan de zijde van de Russische troepen in Oekraïne te vechten. Dat betekent een belangrijke escalatie in het conflict betekent. President Volodymyr Zelensky verklaarde in zijn nachtelijke toespraak dat de situatie verder gaat dan eenvoudige wapenoverdrachten en benadrukte een groeiende alliantie tussen Rusland en regimes zoals Noord-Korea.


In het kort

  • Noord-Korea is begonnen met het sturen van soldaten om aan de zijde van de Russische troepen in Oekraïne te vechten.
  • Rusland en Noord-Korea ondertekenden in juni een defensiepact, waarmee ze hun banden aanhaalden.
  • President Volodomyr Zelensky riep westerse bondgenoten op Oekraïne te voorzien van langeafstandswapens.

Deze ontwikkeling volgt op de intensievere banden tussen Moskou en Pyongyang sinds de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne. In juni ondertekenden Rusland en Noord-Korea een defensiepact tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea, voor het eerst in 25 jaar. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Yong-hyun gaf eerder deze maand aan dat Noord-Korea waarschijnlijk soldaten naar Oekraïne zou sturen om samen met Russische troepen te vechten.

Escalerend conflict

Begin oktober doken berichten op waarin werd gesuggereerd dat Noord-Koreaanse soldaten waren gedood na een Oekraïense aanval op door Rusland bezet gebied in de buurt van Donetsk. Zelensky herhaalde zijn oproep aan westerse bondgenoten om Oekraïne te voorzien van langeafstandswapens om dieper in Rusland te kunnen aanvallen, en benadrukte de noodzaak om snel te handelen om te voorkomen dat Rusland en zijn bondgenoten zich aanpassen aan de capaciteiten van Oekraïne.

Hij benadrukte volgens Politico dat Oekraïne voorzien van geavanceerde wapens en beslissende bevoorrading niet alleen een kwestie van militaire uitrusting is, maar een cruciale stap naar het bereiken van echte vrede.

Meer
Lees meer...