De lokale verkiezingen in West-Vlaanderen hebben hun tol geëist voor twee prominente liberalen. Zowel Bart Tommelein (Open Vld) in Oostende als Mercedes Van Volcem (Open Vld) in Brugge zagen hun politieke toekomst drastisch veranderen. Na de tegenvallende resultaten hebben beiden besloten zich terug te trekken uit de actieve politiek.
Bart Tommelein maakte op de avond van de verkiezingen al bekend te stoppen met politiek. Ook Mercedes Van Volcem, kopvrouw van de liberale lijst VOORBRUGGE in Brugge, kreeg te maken met een zware tegenslag. Haar partij zag het aantal zetels gehalveerd worden van zes naar drie en werd buitenspel gezet bij de vorming van de nieuwe coalitie. Hoewel ze aanvankelijk had gerekend op een voortzetting van de samenwerking met cd&v, koos burgemeester Dirk De fauw (cd&v) uiteindelijk voor een coalitie met Vooruit, waardoor Van Volcem buitenspel kwam te staan.
Afscheid
Tot overmaat van ramp behaalde Van Volcem minder voorkeurstemmen dan haar collega Jasper Pillen, wat haar positie verder verzwakte. Op Facebook liet ze haar teleurstelling duidelijk blijken. “De Bruggeling houdt graag alles bij hetzelfde, maar we gaan er daarom niet op vooruit”, schreef ze.
In haar emotionele bericht op Facebook kondigde Van Volcem aan dat ze na 24 jaar een punt zet achter haar politieke carrière. “Na rijp beraad en na consultatie van mijn gezin en beste vrienden heb ik besloten om de pagina om te draaien. Ik zal stoppen met politiek”, schreef ze. Ze gaf toe dat het verlies haar zwaar valt: “Ik voel veel pijn dat de kiezer mij niet heeft beloond voor mijn inzet en realisaties.”
Anders dan Tommelein, die een rol achter de schermen niet uitsluit, geeft Van Volcem aan dat ze zich volledig terugtrekt. “Ik wil m’n leven een nieuwe wending geven. Er is buiten de politiek nog veel te doen.”
Nieuwe fase voor de liberalen in West-Vlaanderen
Met het vertrek van zowel Tommelein als Van Volcem verliest Open Vld twee zwaargewichten in West-Vlaanderen. Hun vertrek markeert het einde van een tijdperk voor de partij in de regio, en luidt ongetwijfeld een periode van herstructurering in. Voor zowel Oostende als Brugge wacht nu de uitdaging om nieuwe liberale leiders naar voren te schuiven die de partij weer op de kaart kunnen zetten.