China wil dalend geboortecijfer aanpakken met onderzoek naar angst bij bevallingen


In het kort

  • China’s Nationale Gezondheidscommissie voert een onderzoek uit onder 30.000 personen in 150 provincies en 1.500 gemeenschappen.
  • Het doel is om inzicht te krijgen in factoren die de houding ten opzichte van het krijgen van kinderen beïnvloeden en de “angst rond de bevalling” aan te pakken.
  • Het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek zal van 10 oktober tot 30 november een landelijk onderzoek uitvoeren naar de veranderingen in de bevolking.

China’s National Health Commission (NHC) voert een onderzoek uit onder 30.000 personen in 150 provincies en 1.500 gemeenschappen. Het doel is om inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op de houding ten opzichte van het krijgen van kinderen en de “angst rond de bevalling” aan te pakken. Dit initiatief komt voort uit China’s inspanningen om het dalende geboortecijfer, dat in 2023 voor het tweede jaar op rij daalde, om te buigen. Het land is al enige tijd bezig met maatregelen daartegen.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het China Population and Development Research Center van de NHC, probeert de redenen achter de terughoudendheid en angst voor het krijgen van kinderen te analyseren. Het doel is om informatie te verstrekken voor de ontwikkeling van vruchtbaarheidsondersteunende maatregelen en stimulansen. Deze landelijke enquête volgt op een soortgelijke enquête die in 2021 werd uitgevoerd.

Overheidsinitiatieven

Tegelijkertijd voert het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek van 10 oktober tot 30 november een afzonderlijk landelijk onderzoek uit om de veranderingen in de bevolking te volgen. In de afgelopen maanden hebben Chinese gezondheidsfunctionarissen de nadruk gelegd op het bevorderen van huwelijken en geboortes op geschikte leeftijden. Ze pleiten daarnaast ook voor gedeelde ouderschapstaken. Tegelijk moedigen ze het bij jonge mensen aan om een positieve kijk te hebben op het huwelijk, het krijgen van kinderen en het gezinsleven. Dat meldt Reuters.

Meer
Lees meer...