De gevaren van synthetische cafeïne: Onderzoek toont effecten op veroudering


In het kort

  • Synthetische cafeïne versnelt cellulaire veroudering.
  • Cafeïne uit natuurlijke bronnen zoals koffie en thee heeft mogelijk voordelen tegen veroudering.
  • Antioxidanten naast cafeïne in koffie en thee dragen bij aan hun beschermende effecten.

75 procent van de Amerikanen gebruikt cafeïne in hun dagelijkse routines. De energiegevende effecten van cafeïne worden algemeen erkend en er wordt op vertrouwd om de productiviteit te verhogen. Nieuw onderzoek suggereert echter dat de bron van cafeïne tegenstrijdige effecten kan hebben op veroudering.

De gevaren van synthetische cafeïne

Terwijl synthetische cafeïne, vaak te vinden in energiedrankjes en bewerkte dranken, in verband wordt gebracht met versnelde celveroudering, lijkt natuurlijk voorkomende cafeïne uit bronnen zoals koffiebonen en theeplanten potentiële voordelen tegen veroudering te bieden. Dit onderscheid ontstaat door de aanwezigheid van extra bestanddelen in natuurlijke cafeïnebronnen die bijdragen aan hun beschermende effecten.

De beschermende effecten van koffie en thee

Studies hebben aangetoond dat een hogere inname van synthetische cafeïne in verband wordt gebracht met kortere telomeren, een biologische marker die wijst op cellulaire veroudering. Omgekeerd wordt een hogere koffieconsumptie in verband gebracht met langere telomeren. Deze discrepantie suggereert dat andere bestanddelen dan cafeïne in koffie een rol kunnen spelen in het verzachten van leeftijdsgerelateerde achteruitgang.

Onderzoek toont verder aan dat groene thee beschermende effecten heeft tegen het verkorten van telomeren, terwijl synthetische cafeïne DNA-schade kan veroorzaken. Dit benadrukt de potentiële voordelen van het kiezen voor dranken als groene thee en standaard gefilterde koffie in plaats van dranken die veel synthetische cafeïne bevatten.

Antioxidanten en hun voordelen

Antioxidantverbindingen die overvloedig aanwezig zijn in koffie en thee dragen bij aan hun anti-verouderingseigenschappen door de integriteit van het DNA te beschermen en oxidatieve schade te verminderen. Studies hebben aangetoond dat donker gebrande koffie de DNA-schade binnen een paar weken met 23 procent kan verminderen, terwijl vergelijkbare positieve effecten zijn waargenomen bij theeconsumptie. Deze voordelen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van polyfenolische verbindingen die bekend staan om hun krachtige antioxiderende werking.

Het belang van de juiste bron kiezen

Hoewel zowel koffie als thee bescherming bieden tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer, mist geïsoleerde cafeïne dit beschermende effect. De unieke samenstelling van koffie kan bijdragen aan een betere bescherming tegen de progressie van Alzheimer door een synergetische component die naast cafeïne werkt.

Ondanks de mogelijke voordelen van een matige consumptie van koffie en thee, waarschuwen experts voor een overmatige cafeïne-inname, ongeacht uit welke bron. De wijdverspreide afhankelijkheid van cafeïne als stimulerend middel wekt bezorgdheid over een “verslavingscrisis” in de samenleving. Het is aan te raden om prioriteit te geven aan een gezond ontbijt voordat je cafeïne consumeert en na het ontwaken 60 tot 90 minuten de tijd te nemen voordat je cafeïnehoudende dranken drinkt. Daarnaast wordt aangeraden om elke drie tot zes maanden een pauze in te lassen.

Meer
Lees meer...