EU legt strenge online veiligheidscode op aan grote platforms voor het delen van video’s


In het kort

  • De nieuwe Online Veiligheidscode in Ierland verplicht prominente online platforms om gebruikers te beschermen tegen schadelijke inhoud.
  • Tot de belangrijkste verplichtingen behoren het beperken van de toegang van minderjarigen tot inhoud voor volwassenen en het instellen van mechanismen waarmee gebruikers regelovertredingen kunnen melden.
  • Bedrijven die de regels niet respecteren, riskeren boetes tot 20 miljoen euro of 10 procent van de jaaromzet, afhankelijk van welke hoger is.

De nieuwe online veiligheidscode

De nieuwe mediaregulator van Ierland, Coimisiún na Meán, heeft een bindende Online Veiligheidscode geïmplementeerd voor prominente onlineplatforms waarop je video’s kunt delen die actief zijn binnen de Europese Unie. Het gaat onder meer over Meta’s Facebook en Instagram, ByteDances TikTok, Elon Musks X en Googles YouTube. De code verplicht hen om gebruikers te beschermen tegen schadelijke inhoud.

Invoering en verplichtingen

De code markeert een verschuiving weg van zelfregulering in sociale media, en brengt Ierland op één lijn met de audiovisuele wetgeving van de EU die een strenger online toezicht voorschrijft. Eerder kreeg Dublin een boete van 2,5 miljoen euro opgelegd voor vertraagde implementatie van deze wet.

De nieuwe regels omvatten verschillende verplichtingen, waaronder een verbod op de verspreiding van schadelijke video’s die zelfbeschadiging, eetstoornissen, terrorisme of racisme promoten. Platforms zijn ook verplicht om de toegang van minderjarigen tot inhoud voor volwassenen, zoals pornografie en grafisch geweld, te beperken, advertenties voor sigaretten en alcohol te reguleren en effectieve mechanismen op te zetten waarmee gebruikers regelovertredingen kunnen melden.

Europese inspanningen voor online kinderbescherming

In heel Europa is er meer aandacht gekomen voor de onlinebescherming van kinderen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, pleit voor een uitgebreid onderzoek naar de invloed van sociale media op het welzijn van jongeren. Dit sluit aan bij de inspanningen van het Europees Parlement om dit probleem aan te pakken.

Consequenties van niet-naleving

De Ierse minister van Media, Catherine Martin, benadrukt het belang van de code om internetplatforms voor het delen van video’s verantwoordelijk te houden voor de veiligheid van gebruikers. De regelgeving omvat robuuste procedures voor klachtenafhandeling en effectieve methoden voor leeftijdsverificatie om een veiligere onlineomgeving te garanderen, in het bijzonder voor kinderen. Platforms moeten uiterlijk 19 november voldoen aan de algemene verplichtingen, terwijl de meer specifieke vereisten op systeemniveau een deadline hebben van 21 juli 2025. Niet-naleving kan leiden tot hoge boetes, oplopend tot 20 miljoen euro of 10 procent van de jaaromzet, afhankelijk van welk bedrag het hoogst is.

Meer
Lees meer...