In het kort
- Sommige luchtvaartmaatschappijen adverteren niet altijd dat hun standaard economy-stoelen in grootte verschillen.
- Sommige luchtvaartmaatschappijen verwijderen opbergvakken aan de voorkant om een extra rij passagiers aan één kant van de cabine te plaatsen, waardoor de stoelen aan de rechterkant meer beenruimte hebben.
- Als je laat incheckt of tegen betaling een stoel kiest, kun je meer kans maken op een ruimere stoel bij Ryanair.
Sommige luchtvaartmaatschappijen adverteren niet altijd dat hun standaard economy stoelen variëren in grootte. Onderzoekers van Which? ontdekten dit toen ze de stoelindelingen van verschillende luchtvaartmaatschappijen onderzochten, waaronder Ryanair en easyJet.
Ze ontdekten dat bepaalde luchtvaartmaatschappijen opbergkastjes aan de voorkant verwijderen om plaats te bieden aan een extra rij passagiers aan één kant van de cabine. Als gevolg daarvan bieden stoelen aan de rechterkant (stoelen D, E en F) vaak een extra halve centimeter tot een centimeter beenruimte in vergelijking met die aan de linkerkant. Om te bepalen of je vlucht deze configuratie heeft, gebruik je Google Flights om het vliegtuigtype te vinden en raadpleeg je vervolgens een stoelindelingswebsite zoals AeroLopa voor de details van de indeling.
Specifieke stoelconfiguraties van luchtvaartmaatschappijen
Bij Ryanair zijn de stoelen D, E en F in de rijen 3 tot 15 over het algemeen het ruimst door de Boeing 737’s die ze gebruiken. Deze stoelen bieden een halve centimeter extra beenruimte in vergelijking met andere standaardstoelen. Passagiers kunnen deze stoelen willekeurig toegewezen krijgen of er zelf een kiezen tegen een vergoeding. Een andere tip om een betere stoel bij Ryanair te bemachtigen is om laat in te checken, omdat minder gewilde stoelen in het midden meestal als eerste worden toegewezen.
Op de Airbus A321neo-vluchten van easyJet bieden rijen drie tot en met 13 aan de rechterkant (stoelen D, E en F) een stoelafstand van iets meer dan 73 centimeter, vergeleken met 71 centimeter in rijen zes tot en met 17 (A, B of C) en rijen 30 tot en met 40.
Noorse vluchten hebben soms een vergelijkbare configuratie op bepaalde Boeing 737-vliegtuigen, waar rijen drie tot 14 (D, E, F) een extra 1,5 centimeter beenruimte bieden. Het is echter cruciaal om dit te onderzoeken, omdat de stoelen aan de linkerkant in sommige configuraties groter kunnen zijn.
Bij Wizz Air is de truc “rechts zitten” niet van toepassing, maar laat inchecken voor een willekeurig toegewezen stoel kan je kansen op een stoel aan het raam of aan het gangpad vergroten.
British Airways Airbus A320-vluchten naar nabije bestemmingen hebben 2,5 centimeter minder beenruimte achteraan door de “tail tapering”, dus vermijd rij 30 met een krappe stoelafstand van 71 centimeter. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan stoelwijzigingen toe tot twee of drie uur voor vertrek, dus controleer het ticket van jouw boeking voor eventuele beschikbare upgrades.