Koning houdt ontslag van formateur De Wever in beraad: Wat betekent dit voor de formatiegesprekken?

Het politieke overleg in België staat opnieuw onder druk. Formateur Bart De Wever (N-VA) bood zijn ontslag aan bij koning Filip, nadat hij vaststelde dat een akkoord met de andere partijen onhaalbaar leek. Het is echter nog niet voorbij: de koning houdt De Wevers ontslag in beraad en geeft hem tot dinsdag om de onderhandelingen voort te zetten. De vraag blijft of de gesprekken doorgaan zonder Vooruit, de partij die tegen de huidige supernota is.

De politieke impasse tussen N-VA, Vooruit, cd&v, Les Engagés en MR bereikte deze week een nieuw hoogtepunt. Formateur Bart De Wever stelde zijn ontslag ter beschikking van koning Filip, die echter nog geen definitieve beslissing nam. Volgens een verklaring van het paleis kreeg De Wever nog een laatste kans om bijkomende gesprekken te voeren. De koning houdt zijn beslissing in beraad en verwacht voor dinsdag een terugkoppeling.

“Zijne Majesteit de Koning heeft de heer Bart De Wever in audiëntie ontvangen in het Koninklijk Paleis te Brussel”, luidt het in de verklaring. “De heer De Wever heeft zijn ontslag aangeboden, maar de koning verleent hem tijd voor bijkomend overleg.”

Impasse tussen N-VA en Vooruit

De spanningen tussen de partijen waren al langer voelbaar, maar een definitieve breuk leek zich af te tekenen toen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau besloot niet verder te willen onderhandelen op basis van De Wevers supernota. De nota, die de richting van de toekomstige regering zou moeten uitzetten, bevatte volgens Vooruit onvoldoende progressieve elementen, met name rond hogere belastingen voor grote vermogens.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaf dit weekend aan dat hij zich “bedrogen” voelde door de houding van Vooruit. Hij hekelde Rousseaus verzoek om voorafgaand aan de onderhandelingen toegevingen te verkrijgen. “Hij wil op voorhand al dingen binnenhalen”, zegt Bouchez.

Gevolgen voor de Arizona-coalitie

De Arizona-coalitie, een formatie van N-VA, cd&v, Les Engagés, MR en Vooruit, leek volgens cd&v-voorzitter Sammy Mahdi en Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot nog steeds levensvatbaar. Prévot beschreef de formatiepoging als “een unieke kans” en benadrukte dat onderhandelingen altijd een proces van geven en nemen zijn.

Mahdi pleitte eveneens voor voortzetting van de onderhandelingen: “Niemand zou begrijpen als we nu niet verder zouden onderhandelen. Er staan heel goeie zaken in de nota en een aantal mindere. Daarover moeten we nu onderhandelen.”

Wat nu?

Met het ontslag van De Wever in beraad blijft de toekomst van de Arizona-coalitie onzeker. Indien De Wever er niet in slaagt om voor dinsdag een akkoord te sluiten, kan koning Filip alsnog beslissen om de formatiegesprekken een andere richting uit te sturen. Of dat betekent dat de coalitie zonder Vooruit verder zal gaan, blijft voorlopig een open vraag.

Meer
door Redactie
Lees meer...