In Sint-Niklaas wordt de trend van de Vlaamse raketcoalitie doorgezet. De partijen N-VA, Vooruit en cd&v slaan de handen in elkaar om een breed gedragen stadsbestuur te vormen. Lieven Dehandschutter (N-VA) blijft aan als burgemeester.
Burgemeester Lieven Dehandschutter van N-VA ging de afgelopen dagen in gesprek met Vooruit. Hoewel lijsttrekker en nationaal voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) de verkiezingen niet wist te winnen van Dehandschutter, boekte zijn partij wel aanzienlijke winst. Vooruit behaalde 7 zetels en staat nu op een totaal van 12, terwijl N-VA 14 zetels behoudt. Samen vormen deze partijen een comfortabele meerderheid van 26 van de 43 zetels.
Cd&v sluit aan voor breder draagvlak
Toch komt ook cd&v aan boord, ondanks hun verlies van 6 naar 4 zetels en het feit dat hun steun voor een meerderheid niet strikt noodzakelijk is. Volgens Conner Rousseau is het belangrijk om “het draagvlak zo groot mogelijk te maken.” Samen heeft de nieuwe coalitie 30 zetels. De drie partijen zijn nu gestart met inhoudelijke onderhandelingen om de toekomst van Sint-Niklaas vorm te geven.
De komende dagen zullen de onderhandelaars naar eigen zeggen intensief werken aan een nieuw beleidsplan voor Sint-Niklaas. Het is de bedoeling dat het akkoord op 11 november klaar is. Momenteel ligt het initiatiefrecht bij Vooruit, en Rousseau heeft aangekondigd dat de nieuwe bestuursploeg op dinsdag formeel zal worden voorgesteld, onder leiding van burgemeester Dehandschutter.
Lokale coalitie weerspiegelt Vlaamse politiek
De coalitie van N-VA, Vooruit en cd&v in Sint-Niklaas lijkt een afspiegeling te worden van de Vlaamse regering, waar dezelfde partijen samenwerken. Zowel N-VA als Vooruit hebben al eerder aangegeven ook lokaal zoveel mogelijk samen te willen werken. Door cd&v bij de coalitie te betrekken, verwachten ze de belangen van de stad gemakkelijker te kunnen verdedigen op Vlaams niveau.
De vorige coalitie in Sint-Niklaas bestond uit N-VA, Open Vld en Groen. Beide partners van N-VA verloren echter fors tijdens de verkiezingen. Open Vld kon niet overtuigen en verliet zelfs de gemeenteraad, terwijl Groen zijn aantal zetels van 6 naar 3 zag halveren.