In samenwerking met winparts.be
Ruitenwissers zijn al sinds de jaren 1900 een essentieel onderdeel van elk voertuig. Het lijkt misschien alsof dit onopvallende onderdeel altijd hetzelfde is geweest, maar er zijn wel degelijk veranderingen geweest in het gebruik van ruitenwissers. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van ruitenwissers, met een focus op de nieuwste innovaties die deze ogenschijnlijk eenvoudige onderdelen hebben doorgemaakt.
De evolutie van de ruitenwisser
De ruitenwisser heeft een lange weg afgelegd sinds de uitvinding in 1903. Wist je bijvoorbeeld, dat de eerste ruitenwissers handmatig bedient werden? Het duurde maar liefst 20 jaar voordat de eerste automatische wissers werden uitgevonden, aangedreven door de inlaatlucht van de motor. Het was toen nog niet mogelijk om de snelheid van de wissers in te stellen, dit was pas mogelijk in de jaren 60.
De ruitenwissers zoals wij die kennen zijn dus helemaal niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt. Moderne ruitenwissers zijn technologisch geavanceerd en ontworpen om onder alle weersomstandigheden optimaal te presteren. Zo zijn alle auto’s tegenwoordig uitgerust met sensoren die automatisch de snelheid en frequentie van de wis beweging aanpassen aan de intensiteit van de regenval.
Moderne ruitenwissers
Tegenwoordig zijn ruitenwissers gelukkig een stuk praktischer. Een draai aan de knop en de wissers komen in beweging. Bij veel nieuwe auto’s is zelfs dat niet meer nodig, omdat ze zijn uitgerust met regensensoren die automatisch de ruitenwissers activeren wanneer er vocht op de voorruit wordt gedetecteerd.
In koude klimaten kunnen verwarmde ruitenwissers een game-changer zijn. Ze voorkomen dat ijs en sneeuw zich ophopen op de ruitenwissers, waardoor ze efficiënter werken en de voorruit schoon blijft. Bovendien gaan de ruitenwissers minder snel kapot als ze aan de ruit zijn vastgevroren.
Ook de vorm van het wisblad is door de jaren verandert. Moderne ruitenwissers hebben een aerodynamisch ontwerp dat windgeruis vermindert en de prestaties bij hoge snelheden verbetert. Dit is vooral nuttig voor bestuurders die vaak op de snelweg rijden.
Onderhoud van Ruitenwissers
Ondanks alle innovaties, zijn de ruitenwissers nog steeds gevoelig voor slijtage. Gemiddeld moeten ruitenwissers ieder jaar worden vervangen. Versleten ruitenwissers laten strepen achter op de ruiten, maken lawaai of vegen water niet meer goed weg. Toch zijn er dingen die je kan doen om zo lang mogelijk van je wissers te genieten.
Zo helpt het om de wissers af en toe schoon en droog te maken met een vochtige doek. Dit verwijdert zand en algen die anders in het ruitenwisserrubber komen en het rubber broos maken.
In de zomer kan de zon de rubbers snel uitdrogen. Probeer daarom, waar mogelijk, in de schaduw te parkeren. In de winter is vrieskou juist een probleem: als de ruitenwissers aan je voorruit vastvriezen, kunnen ze kapot gaan als je de wissers aanzet. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de wissers voorzichtig van de voorruit te tillen en de ruit goed sneeuw en ijs vrij te maken voor je gaat rijden.
Controleer je ruitenwissers regelmatig op slijtage en scheuren. Zo word je niet overvallen door slecht weer. Wanneer moet je een nieuwe ruitenwisser kopen? Het wordt geadviseerd om minstens één keer per jaar te vervangen. Merk je dat ze niet meer goed werken? Dan wordt het geadviseerd om je ruitenwissers vaker te vervangen.
De toekomst van ruitenwissers
De toekomst van ruitenwissers ziet er veelbelovend uit met voortdurende innovaties en verbeteringen. Denk aan ruitenwissers die verbonden zijn met het internet en weersinformatie ontvangen om hun prestaties te verbeteren.
Daarnaast zijn er experimenten met nieuwe manieren om de ruit schoon te maken, zoals ultrasone golven en speciale coatings die water afstoten. Hoewel deze technologieën nog in de ontwikkelingsfase zijn, bieden ze een glimp van wat de toekomst in petto heeft.
Ruitenwissers zijn een onmisbaar onderdeel voor de veiligheid en het comfort van elke bestuurder. Met voortdurende innovaties, worden ruitenwissers steeds efficiënter en gebruiksvriendelijker.