‘Gladiator II’-evenement van Airbnb in het Colosseum zorgt voor controverse


In het kort

  • Tijdens het evenement worden gladiatorengevechten nagebootst in het historische Colosseum, met deelnemers verkleed als gladiatoren.
  • De samenwerking wordt geschat op 1,5 miljoen dollar en valt samen met de release van de film Gladiator II.
  • Lokale wetgevers hebben het evenement bekritiseerd voor het promoten van “hypertoerisme” dat de identiteit van Rome dreigt aan te tasten.

Airbnb is van plan om nagebouwde gladiatorengevechten te houden in het historische Colosseum in Rome. Tijdens dit evenement, dat gepland staat voor mei 2025, zullen zestien deelnemers verkleed als gladiatoren deelnemen aan een strijd bij kaarslicht. De samenwerking tussen Airbnb en het Archeologisch Park Colosseum is geschat op 1,5 miljoen dollar. Het evenement staat dus zo’n half jaar na de verschijning van Gladiator II gepland.

Het persbericht van Airbnb beschrijft het evenement als een terugkeer naar het oorspronkelijke doel van het Colosseum als locatie voor optredens, waarbij deelnemers worden uitgenodigd om hun lot te bepalen binnen de historische arena. Hoewel gasten niet in het Colosseum kunnen overnachten en zelf verantwoordelijk zijn voor hun reis naar Rome, heeft het evenement kritiek gekregen van lokale wetgevers.

Lokale reacties

Massimiliano Smeriglio, schepen voor Cultuur van Rome, uitte zijn afkeuring op Instagram en zei dat het evenement “hypertoerisme” bevordert dat steden dreigt te veranderen in “Disneyland voor de rijken” en hun identiteit dreigt aan te tasten. Hij benadrukte dat het Colosseum de geschiedenis van Rome vertegenwoordigt en niet moet worden behandeld als een speeltuin.

Enzo Foschi, een ander gemeenteraadslid in Rome, beschuldigde Airbnb van een publiciteitsstunt en herinnerde iedereen eraan dat Rome geen Disneyland is. Zijn verklaring weerspiegelt het groeiende sentiment tegen massatoerisme en korte termijn verhuur in Europese steden.

Pogingen van Europese steden om toerisme te reguleren

Barcelona, bijvoorbeeld, heeft kortstondig verhuur in 2021 gedeeltelijk verboden en streeft ernaar om alle geregistreerde aanbiedingen in 2028 te elimineren. Ook Portugal schortte eerder dit jaar nieuwe kortetermijnverhuurvergunningen op, terwijl Amsterdam het aantal nachten dat verhuurders hun eigendommen mogen verhuren heeft beperkt tot 30 per jaar.

Meer
Lees meer...