De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne blijven toenemen, en Hongarije neemt geen risico’s. Minister van Defensie Kristof Szalay-Bobrovniczky kondigde aan dat een luchtverdedigingssysteem wordt geplaatst in het noordoosten van het land, dicht bij de grens met Oekraïne. De maatregel is bedoeld om voorbereid te zijn op eventuele escalaties.
Na een spoedvergadering van de Hongaarse Defensieraad, voorgezeten door premier Viktor Orban, gaf Szalay-Bobrovniczky meer toelichting op de beslissing. “We blijven hopen op een diplomatieke oplossing, maar we moeten ons op alle scenario’s voorbereiden”, verklaarde de minister.
Een belangrijke aanleiding voor de maatregel is de escalatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Oekraïne heeft onlangs, met Amerikaanse ATACMS-raketten, zware aanvallen uitgevoerd op Russische doelen. Daarop reageerde de Russische president Vladimir Poetin met dreigende taal, waaronder een verlaging van de drempel voor nucleaire aanvallen.
Strategische inzet van luchtverdediging
Hongarije, dat zowel lid is van de NAVO als de Europese Unie, heeft al enkele jaren geïnvesteerd in modernere defensiesystemen. Het land heeft Franse Mistral-luchtafweersystemen aangeschaft en werkt sinds 2020 samen met Noorwegen en de VS aan de levering van NASAMS-systemen. Welke systemen precies in het noordoosten worden ingezet, is niet openbaar gemaakt.
De keuze om nu een luchtverdedigingssysteem operationeel te maken, past binnen een bredere strategie om de nationale veiligheid te waarborgen. Bovendien verkeren sommige Hongaarse militaire eenheden momenteel in een verhoogde staat van paraatheid.
Regionale en internationale spanningen
De beslissing van Hongarije vindt plaats in een complexe geopolitieke context. Het land grenst aan Oekraïne, een van de grootste conflictgebieden van dit moment. Hoewel Hongarije zich in het verleden voorzichtig opstelde ten opzichte van NAVO-acties, lijkt de escalatie van het conflict en de dreiging vanuit Rusland nu toch te zorgen voor een hardere veiligheidsaanpak.