Onderzoekscommissie moet uitzoeken hoe El Bakraoui ongehinderd uit Turkije kon terugkeren

Het kernkabinet heeft samen gezeten om de zaak van terrorist Ibrahim El Bakraoui in detail te bespreken. Voor justitie en politiediensten is dit een pijnlijke affaire. De man was veroordeeld voor banditisme voor 10 jaar, liep voorwaardelijk vrij rond, schond die voorwaarden door naar Turkije te reizen maar keerde terug om uiteindelijk de aanslagen te plegen. De meerderheidspartijen hebben daarom beslist om onderzoekscommissie in te stellen om het tot op de bodem uit te zoeken.

Wie wist wat wanneer? Die cruciale vraag houdt de regering Michel bezig. Want het is duidelijk dan ons land steken liet vallen in de aanpak van terroristen.Hoe kan het dat één van de terroristen die de bloedige aanslagen pleegde, Ibrahim El Bakraoui, vrij kon rondlopen? Wie verloor deze veroordeelde misdadiger uit het oog? Dat overlopen de ministers nu samen: minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zit bij de Kern met onder meer minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) die info verschaffen.

Want El Bakraoui is een zware crimineel die met een kalasjnikov een wisselkantoor overviel. Hij wordt daarvoor veroordeeld, “zwaar banditisme” is z’n verdict, gekoppeld aan 10 jaar cel. De man zit die straf niet uit, enkel z’n voorlopige hechtenis plus 4 jaar en 9 maanden cel, en daarop komt hij vrij onder voorwaarden.

Op 19 mei 2015 meldt hij zich voor het laatst bij justitie voor opvolging van z’n voorlopige hechtenis. Op 26 juni komt er een eerste keer de vraag vanuit justitie aan El Bakraoui om zich te melden, maar hij geeft geen antwoord. Op 29 juni komt er een nieuwe vraag, weer geen antwoord.

Dat kan moeilijk want in juni 2015 pakken de Turken de man op in Gaziantep, aan de grens met Syrië. Turkije, dat hem vasthoudt als ‘foreign fighter’, laat dat weten aan ons land. Op 15 juli 2015 sturen ze daarover een fax. Turkije zegt dat ze uitdrukkelijk hebben laten weten dat het om een “potentiële terrorist” ging, dat ontkent de Belgische regering. Nu zoeken ze uit wat er precies aan wie gezegd is.

Hoe dan ook: El Bakraoui vraagt om terug te mogen keren naar Nederland en niet naar België, dat hem dan toestemming geeft. Ondertussen loopt de Belgische juridische molen door. Op 18 augustus pas, een maand en 20 dagen na z’n ‘verdwijning’ veroordeelt de strafuitvoeringsrechtbank hem. En dan uiteindelijk op 20 augustus seint de Belgische justitie hem. Niet internationaal, want het ging om ‘gewone’ criminele feiten, van banditisme. “Geen uitzonderlijk trage behandeling, ook niet extreem snel”, zo duidt een specialist.

Met de oprichting van een onderzoekscommissie zal de regering daarover nu in detail allemaal duidelijkheid moeten verschaffen.

Meer
Lees meer...