De kloof tussen Georges-Louis Bouchez (MR) en Frank Vandenbroucke (Vooruit) over het budget voor gezondheidszorg illustreert de moeizame weg naar een akkoord binnen de federale regeringsonderhandelingen. Tijd dringt, maar de Arizona-partijen lijken ver verwijderd van consensus.
Koning Filip verlengde deze week de opdracht van Bart De Wever (N-VA) als formateur. Hij kreeg tijd tot 20 december om verslag uit te brengen, maar dat is allesbehalve een harde deadline. Achter de schermen wordt volop onderhandeld, maar volgens insiders is de weg naar een akkoord lang en hobbelig.
“Er is nog heel veel werk te doen,” bevestigde Frank Vandenbroucke (Vooruit) in Terzake. “Je kan er geen datum opplakken wanneer er een nieuwe regering zal zijn.”
Toch groeit de druk om tegen het jaareinde tastbare vooruitgang te boeken. Een van de grootste struikelblokken blijkt de gezondheidszorg, waar de visies van de partijen ver uit elkaar liggen.
Vandenbroucke: “Betekenisvol budget nodig”
Als ontslagnemend minister van Volksgezondheid voert Frank Vandenbroucke de druk op. Hij en zijn partij Vooruit pleiten samen met Les Engagés voor een groeinorm van 2,5 procent in het gezondheidszorgbudget.
“De volgende regering moet een betekenisvol budget uittrekken om de toekomstagenda te realiseren. Dat betekent investeren in gezondheidszorg én in betere arbeidsvoorwaarden en lonen,” benadrukt Vandenbroucke. “Er moeten aanzienlijk meer middelen komen.”
Hoewel hij geen exact bedrag wil noemen, is de boodschap duidelijk: Vooruit wil dat gezondheidszorg een prioriteit blijft in de begroting.
Bouchez: “Budgetten heroriënteren”
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft echter een heel andere kijk op de zaak. Hij pleit voor een zuinigere en efficiëntere aanpak van de middelen.
“Het is niet noodzakelijk om zomaar meer geld te voorzien,” stelt Bouchez. “Je moet budgetten heroriënteren, zodat de dienstverlening beter wordt, en we de gezondheid van de patiënt én de uitgaven beter beheren.”
Bouchez blijft ondanks de inhoudelijke verschillen optimistisch over het slagen van de onderhandelingen. “Als je zo veel vergadert, wil iedereen slagen,” verklaarde hij.