In het kort
- Miljoenen verboden en gevaarlijke producten zijn beschikbaar op de online marktplaats Temu.
- De aanwezigheid van deze producten ondermijnt het vertrouwen van de consument in online winkelen en vormt een aanzienlijk risico voor zowel de veiligheid van de consument als eerlijke concurrentie.
- De autoriteiten moeten dringend actie ondernemen om dit probleem aan te pakken, met inbegrip van versterkte douanecontroles, hogere boetes voor bedrijven die gevaarlijke producten verkopen, betere bewustmakingscampagnes voor consumenten en nauwere samenwerking met andere Europese landen.
Miljoenen gevaarlijke producten worden aangeboden op de online marktplaats Temu, wat een aanzienlijk risico vormt voor zowel de veiligheid van de consument als de eerlijke concurrentie op de Europese markt. De Self-employed and Independent Business Association (SNI) heeft haar grote bezorgdheid hierover geuit en benadrukt dat er momenteel maar liefst 5 miljoen verboden en gevaarlijke artikelen beschikbaar zijn op het platform.
De aanwezigheid van deze producten, die vaak niet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, ondermijnt het vertrouwen van de consument in online winkelen. Speelgoed, elektronica en andere goederen kunnen giftige stoffen bevatten of defect zijn, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van consumenten. De SNI dringt er bij shoppers op aan om uiterst voorzichtig te zijn bij het kopen van artikelen op dergelijke platforms, vooral tijdens de feestdagen, en moedigt hen aan om in plaats daarvan lokale bedrijven te steunen.
Oneerlijke concurrentie
Naast de directe gevaren voor consumenten, creëert de verkoop van deze producten een ongelijk speelveld voor Europese bedrijven die zich aan de veiligheidsvoorschriften houden. Veel lokale ondernemers investeren veel in productkwaliteit en -veiligheid, terwijl sommige online retailers in China deze normen aan hun laars lappen. Deze ongelijkheid leidt tot zorgen over eerlijke concurrentie op de markt.
Dringende actie nodig van autoriteiten
De SNI roept op tot strengere maatregelen om dit probleem aan te pakken en dringt er bij de autoriteiten op aan om onmiddellijk actie te ondernemen. Dit omvat versterkte douanecontroles om de invoer van gevaarlijke producten te voorkomen, aanzienlijk hogere boetes voor bedrijven die dergelijke producten verkopen, betere bewustmakingscampagnes voor consumenten om het winkelend publiek te informeren over de risico’s die gepaard gaan met aankopen bij onbekende online platforms en nauwere samenwerking met andere Europese landen om gezamenlijke strategieën tegen deze illegale praktijken te implementeren.