In de huidige verkiezingscampagne liet Donald Trump zich vooral merken door een aanvallende en vingerwijzende tactiek waarbij de schuld voor het “wanbeleid” in Amerika steeds bij anderen werd gelegd. Met die asociale aanpak steekt de Republikein zichzelf stokken in de wielen bij zijn race naar het Witte Huis.
De toekomstige leider van een wereldnatie als de Verenigde Staten wordt verondersteld verschillende landen, religies en bevolkingsgroepen te verenigen. Toch leek dit voorbije maanden allesbehalve het opzet van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.
Discriminatie van Latino’s
Trump stelde dat alle migranten uit Latijns-Amerika zich vestigen in de VS om vrouwen te verkrachten, te stelen en drugs te dealen. Die ongelukkige uitspraak brandmerkte niet alleen de bijna twintig procent Latino’s in de VS als criminelen, het tast ook de broodnodige relaties met onmisbare handelspartner Mexico aan dat voor bijna 96 miljard dollar aan olie, elektronica en geneesmiddelen exporteert naar de VS.
Diezelfde Trump verwacht van datzelfde buurland dat het een muur bouwt aan de Zuidelijke grens met de VS om te voorkomen dat kwaadwillige Mexicaanse illegalen het land binnengeraken. Een muur die Mexico overigens zelf moet financieren ter compensatie van de schade die ‘Mexicaanse criminelen’ toebrachten aan de VS, aldus Trump.
Anti-Europa
Als Trump zijn stoel in de Oval Office zou krijgen, bestaat eveneens de kans dat Amerika haar belangrijkste bondgenoot, Europa, verliest. Trump noemde Europa het toonbeeld van hoe nauwe internationale samenwerking gedoemd is om op een mislukking uit te draaien. Zo verwees hij naar de toetreding van armere landen zoals Griekenland en Hongarije tot de Europese Muntunie en de grote Eurocrisis die daar het gevolg van is.
De asielcrisis was volgens hem dan weer een voorbeeld van hoe nauwe internationale samenwerking tussen verschillende landen nooit kan leiden tot een unaniem akkoord dat het probleem oplost. Volgens de presidentskandidaat bestaat de EU enkel uit lidstaten die als doel hebben elkaar te boycotten en hete aardappels door te schuiven naar elkaar.
Xenofobe maatregelen tegen moslims
Een andere bevolkingsgroep die Trump absoluut niet te vriend wil hebben zijn de Amerikaanse moslims. Volgens Trump zijn alle moslims potentiële terroristen en daarom wil hij hen allemaal laten registreren. Als het van de presidentskandidaat afhangt, mogen migranten uit moslimlanden de VS voortaan ook niet meer binnen.
Familieleden van veroordeelde terroristen zijn volgens hem eveneens schuldig aan terreur en mogen volgens hem ook gemarteld en vermoord worden.
Terugschroeven van de Vrije Handel
De economische plannen die Donald Trump wil uitvoeren, benadelen ook de wereldeconomie. Zo wil hij een overbeschermde, veeleer protectionistische binnenlandse economie bekomen in de VS die verhindert dat economische migranten jobs in de industrie ‘inpikken’ van de eigen laaggeschoolde Amerikaanse arbeiders. Ook wil hij geen enkel handelsakkoord ondertekenen waarbij Amerika een deel van zijn productiviteit en industrie afstaat aan goedkopere industrielanden als India, China of Mexico.
Zo wil Trump een wet invoeren die grote marktspelers verplicht hun productie in de VS te behouden. Dat zou rampzalige gevolgen hebben voor de grote vestiging van autobouwer Ford in het Mexicaanse San Luis Potosi, waar het vrijwel al haar kleine stadswagens maakt, of voor Apple die haar producten laat maken door het Taiwanese elektronicabedrijf Foxconn.
Conclusie
Mocht de clowneske Donald Trump toch de Key of the White House in handen krijgen, blijft de vraag of de wereld dit zal pikken. Waar een Amerikaans president moet optreden als verzoener in moeilijke tijden, maakt de zwartwit-denkende Trump van die chaos gebruik om haat en ongenoegen bij de mensen aan te wakkeren. Zo iemand kan iedereen missen als kiespijn.