Is het einde van FM-radio in zicht? DAB+…het einde van de ruis!

Hoewel er nog geen datum op is geplakt, staat nu al vast dat onze manier van radio luisteren zal veranderen. Analoge radio maakt plaats voor digitale radio, luisteren via het internet of luisteren via DAB+, en daar hangen een heleboel voordelen aan vast.

Na de digitalisering van het televisielandschap is het nu ook de beurt aan de radio. DAB+ is de opvolger van de fm-radio. DAB staat voor ‘Digital Audio Broadcasting’ ofwel digitaal radio uitzenden via de ether (via de lucht). DAB + is hier de verbeterde versie van. De plus staat garant voor de HD-klankkwaliteit, bijkomende verkeersinformatie, weerkaarten, afbeeldingen van artiesten en webcambeelden vanuit de studio,.. DAB+ is echter niet hetzelfde als luisteren naar de radio via het internet. Internetradio wordt gestreamd via een telecommunicatienetwerk, en daar hangen tariefkosten aan vast. DAB+ zendt gratis uit.

Verdwijnen van FM-radio

In 2017 zal er verder geïnvesteerd worden in DAB+, waardoor de omschakeling van analoog naar digitaal helemaal niet meer zo veraf is. Op een termijn van enkele jaren zal de analoge radio definitief verdwijnen en zal het de norm worden om digitaal radio te luisteren, zoals hoe het nu is met televisie kijken. België is daarmee zeker niet het eerste land dat die stap zet. O.a. Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland gingen al voor. In Engeland luistert meer dan het helft van de bevolking naar digitale radio. In Nederland zijn er al meer dan 45 zenders te ontvangen op DAB+ en ook in Duitsland is de uitrol van DAB + volop bezig. Noorwegen is de Europese pionier van de digitale radio en daar ligt de datum van de overschakeling al vast. Vanaf 11 januari 2017 luistert iedereen daar digitaal en verdwijnt FM-radio volledig.

NOOIT MEER RUIS!

Die overschakeling is voor het gemak van de luisteraars, want er zitten een heleboel voordelen aan digitale radio vast. Zo zendt DAB+ met een veel betere kwaliteit uit en zal je nooit ruis horen, waar je ook bent. Je favoriete radiozenders zullen ook over heel Vlaanderen te horen zijn, zonder dat je hoeft te veranderen van frequentie. Daarnaast is het zenderaanbod veel ruimer. Dat wil zeggen dat kleinere zenders meer kans zullen krijgen om te groeien. Die kleinere radiostations hebben nu op verschillende plaatsen last van ruis. Met digitale radio is dat probleem volledig verleden tijd.

Net zoals bij digitaal tv kijken biedt ook digitaal radio luisteren een aantal extra’s. Zo zal je in de toekomst de mogelijkheid hebben om o.a. radioprogramma’s terug te spoelen, te pauzeren of te herbeluisteren.

Ontvangst

Om digitaal radio te kunnen luisteren heb je een ontvanger nodig. Je oude radio zal moeten plaatsmaken voor een nieuwe, en dat is meteen het grootste hinderpaal om Vlaanderen massaal te laten overstappen naar DAB+. Een nieuw radiotoestel dat DAB+ ontvangt kan variëren van prijs, die gaat van minder dan dertig euro tot enkele honderden euro’s. De aankoop van zulke toestellen is echter wel een goede investering. Analoge radio zal verdwijnen, maar de meeste digitale radio’s kunnen tot dan ook nog FM-radio ontvangen. Momenteel is de ontvangst het best voor automobilisten en mensen die buitenshuis luisteren. Gelukkig is de ontvangst binnenshuis vandaag ook in een aantal grote steden (Antwerpen, Kortrijk, Brussel Brugge, Hasselt, …) probleemloos. De andere steden volgen. Net zoals bij mobiele telefonie geldt: hoe beter een gebouw is geïsoleerd, hoe moeilijker de digitale radiosignalen binnendringen.

Momenteel zijn er al vijf zenders in werking: één in Brussel, één in zuidwest Brabant, één in Antwerpen en West-Vlaanderen en ook Limburg kan al digitaal luisteren. Daarmee merken vooral automobilisten nu al dat DAB+ luisteren in Vlaanderen zonder problemen lukt. In een volgende fase wordt er uitgebreid naar twintig zenders, waardoor volledig Vlaanderen zonder problemen wordt gedekt en ook de ontvangst binnenshuis aanzienlijk zal vooruitgaan.

Verplicht Gatz grote stations?

De negen zenders van de VRT zijn momenteel nog in (verouderde) DAB-kwaliteit te horen, maar dat zou deze zomer veranderen naar DAB+. Verder kan je nu al acht zenders ontvangen in DAB+: TOPradio, Radio Maria, VBRO, Radio FG, Family Radio, BBC World Service, Radio Stad en Club FM. Deze commerciële radiostations zijn de absolute voortrekkers van deze nieuwe radiotechniek. Opvallende afwezigen zijn momenteel de grote commerciële zenders zoals Nostalgie, Qmusic en JOE FM. Dat zal waarschijnlijk gaan veranderen. Er wordt verwavcht dat de huidige minister bevoegd voor Media, Sven Gatz, op termijn (één a twee jaar) deze zenders zal verplichten om ook op DAB+ te gaan uitzenden.

Meer
Lees meer...