Met een vlammend communiqué toont PS-voorzitter Elio Di Rupo dat hij de stakers in de Waalse en Brusselse gevangenissen steunt. Die houden de regering in een ijzeren greep: militairen moeten noodhulp komen leveren. Maar N-VA en Open Vld geven volop tegengas: zij staan te trappelen om in het parlement de minimale dienstverlening eindelijk te regelen. Hard tegen onzacht dus, met de cipiers in het midden van een stevige politieke strijd.
“Het leger in de gevangenissen: voor de PS is dit het gevolg van de blinde politiek en het misprijzen van deze regering van MR en N-VA voor de overheid. Ontoelaatbaar, deze situatie. Deze regering toont eens te meer de absurde resultaten van haar aanpak van het overheidsapparaat.” Elio Di Rupo, de PS-voorzitter, laat in een persmededeling geen spaander heel van de aanpak van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en bij uitbreiding heel de regering.
Die besliste afgelopen weekend om militairen te sturen naar de Brusselse en Waalse gevangenissen, om minimumdiensten voor de gedetineerden te voorzien. Een daad die door de stakende cipiers werd beantwoord met evenveel vastberadenheid om te blijven staken als ervoor. In regeringskringen wijst men er nadrukkelijk op dat de PS wel héél enthousiast de stakers steunt. Niemand gaat echter zo ver om te zeggen dat de Franstalige socialisten écht mee de staking organiseren.
Maar feit is: deze staking brengt voor het eerst de regering echt in een lastig parket. Politiediensten zijn compleet overwerkt omdat ze al twee weken de taken van de cipiers moeten overnemen. Ook daar dreigden acties, als het zou blijven duren. Militairen zijn in elk geval een veel ‘goedkoper’ alternatief dan de politie. En bovendien mogen zij niet staken. Alleen, militairen sturen lijkt zo ongeveer de oplossing voor alles te worden, nadat ze massaal de straat op gingen bij terreurdreiging.
Echt houdbaar is ook die situatie niet. Dat voelt de PS goed aan: keihard beukt ze in op de regering in dit dossier. Dat het bovendien zo’n communautair geladen dossier is geworden, doordat enkel in Wallonië en Brussel gestaakt wordt, verscheurt de regering ook intern. Voor de MR ligt het allemaal veel gevoeliger dan voor Open Vld en N-VA.
L'armée ds les prisons: "Le gvt démontre par lui-même l’absurdité de sa politique à l’encontre des services publics" https://t.co/g038H8GD6I
— Elio Di Rupo (@eliodirupo) May 9, 2016
CD&V kan moeilijk anders dan meegaan in uitwerking minimale dienstverlening
Die twee Vlaamse partijen kiezen eerder voor de aanval dan voor het defensief. Want de oplossing van de militairen kwam er dit weekend, waarbij N-VA en Open Vld gretig ingingen op de vraag van CD&V om van dit dossier “een zaak van de regering” te maken. Maar in ruil komt het dossier van de minimale dienstverlening met een plof weer op de tafel van de coalitie.
Al maanden gaat het daarover binnen de meerderheid: die minimale dienstverlening. Het is een discussie die al meer dan tien jaar meegaat. In hoeverre is het stakingsrecht absoluut, en mogen stakers publieke dienstverlening zoals het openbaar vervoer, of in dit geval het bewaken, voeden en luchten van gevangenen compleet opschorten? N-VA en Open Vld willen dat er verplicht een minimumdienstverlening komt voor openbare diensten.
Eigenlijk al van bij het begin van deze regering trekken hun parlementsleden aan de kar, terwijl CD&V met minister van Werk Kris Peeters op de rem gaat staan. Hij wil liefst zo veel mogelijk via overleg met de vakbonden gaan. En die staan absoluut niet te springen voor een dergelijke regeling, zij zien dit als het aan banden leggen van het stakingsrecht.
Maar de minimale dienstverlening staat wel zwart op wit in het regeerakkoord. CD&V kan nu moeilijk anders dan meegaan in de uitwerking ervan. De staking van de cipiers zet Geens immers met z’n rug tegen de muur. Een minimale dienstverlening zou toestanden zoals vandaag in de gevangenissen van Wallonië en Brussel onmogelijk maken.
Vraag is nu of het de regering wordt die zelf een wetsontwerp op tafel legt, of toch eerder het parlement. De commissie Sociale Zaken komt woensdag samen, en ongetwijfeld gaan de parlementsleden van N-VA en Open Vld zich dan uitleven. Specialisten voor werk Zuhal Demir (N-VA) en Egbert Lachaert (Open Vld) hebben hun zaak klaar, en in geval van justitie springen kamerleden Sophie De Wit (N-VA) en Carina Van Cauter (Open Vld) graag bij. Afwachten welke houding CD&V aanneemt.