Franstalige cipiers willen “tot de finish gaan” met staking, Di Rupo geeft hen expliciete steun

Weinig licht aan het eind van de tunnel voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de stakende cipiers in Franstalig België. Want die laatsten willen niet opgeven en staken verder. De staking zelf zit muurvast en kleurt ook behoorlijk politiek. PS-voorzitter Elio Di Rupo ontving de stakers op z’n stadhuis in Bergen, en gaf hen expliciete steun.

De militairen hebben nu een deel van de essentiële taken in gevangenissen overgenomen. Eten brengen en de gevangen luchten kan op die manier toch gebeuren. Maar de stakers in Wallonië tonen geen enkel teken dat ze gaan toegeven. Integendeel: de vakbonden zijn behoorlijk boos op de militairen die hun staking komen ‘breken’.

De situatie blijft muurvast zitten. De cipiers in Wallonië en Brussel eisen meer geld en meer personeel, “terugkeer naar de situatie van 2014” is hun strijdkreet. Geens had een plan met een pak toegevingen dat ook door alle vakbonden werd verdedigd, of ten minste dat is wat ze voor de schermen beloofden. Maar terwijl dat plan in Vlaanderen werd goedgekeurd, barstte in Wallonië en Brussel een felle staking los. De cipiers verworpen het akkoord dan hun vakbonden voorlegden, en staken sindsdien.

“Een uitzichtloze situatie”, zo zegt een expert. Want een paar dingen lopen samen: een rampzalige infrastructuur, waar jaren niets aan gedaan is, heel zwaar gesyndiceerd personeel, dat bovendien ook nog vaak bijklust na z’n uren. Een staking zoals deze doet een deel van de cipiers dus weinig: ze werken in hun andere job rustig voort en voelen weinig van hun verlies aan inkomsten.

Aan de gevangenissen zelf is sprake van verhitte toestanden. Op verschillende plekken moesten rechters tussenkomen om vaststellingen te doen. Want de gedetineerden zelf stappen steeds meer naar de rechter om hun onmenselijke omstandigheden aan te klagen. Maar dat is niet naar de zin van de cipiers. En nog heftiger was de toestand in March-en-Famenne, waar een stakerspost de werkwillige cipiers niet wenste binnen te laten.

Minister Geens heeft in principe nog tot volgende week om beroep te doen op de militairen. Daarna moet hun mandaat ook verlengd worden, en dat ligt ook bij de legervakbonden allemaal wel gevoelig. Maar net die aanwezigheid van de militairen heeft de sfeer bij de cipiers nog doen verharden. De staking gaat z’n 17de dag in ondertussen.

Di Rupo neemt stelling in

De staking wordt ook expliciet politiek. PS-voorzitter Elio Di Rupo (PS) ontving gisteren een delegatie van de stakende cipiers, in z’n functie als burgemeester van Bergen. Een honderdtal cipiers van Leuze, Jamioulx, Nijvel, Doornik en Bergen zelf kwam er luisteren naar de PS-voorzitter, “Di Rupo heeft aandachtig geluisterd en hij heeft ons van zijn steun verzekerd”, verklaarde Mario Parlapiano van de christelijke vakbond CSC achteraf.

Di Rupo communiceerde eerder al fel over de staking, waarbij hij de regering ervan beschuldigt het overheidsapparaat bewust af te willen breken. Maar binnen de regering reageert men giftig: de besparingen bij de gevangenissen begonnen al onder de vorige regering, uitgerekend die van Di Rupo zelf. En dat er geen nieuwe infrastructuur bijkwam, een nieuwe gevangenis zoals die in Vlaanderen wel gebouwd is, heeft ook te maken met ideologie. De PS stond steeds op de rem om nieuwe gevangenissen te bouwen, zo is aan Vlaamse kant te horen.

epa
Meer
Lees meer...