Eet jij ook zo graag kauwgom? Dan ben je sowieso al eindeloos vaak gewaarschuwd dat je die rubberen plaksels zéker niet mag inslikken. Je lichaam kan ze namelijk niet verteren en waardoor ze wel zeven jaar in je maag kunnen blijven kleven. Oké, dat ons lichaam geen rubber kan verteren makes perfect sense, maar blijft die dan echt sowieso plakken in ons lichaam? De American Chemical Society heeft een coole video gemaakt waarin ze deze mythe doorprikken.
Waar of niet waar: als je kauwgom inslikt, kan die tot wel zeven jaar in je maag blijven kleven. Als je graag kauwgom eet, heb je die waarschuwing sowieso al gekregen. Maar klopt dat eigenlijk wel?
Je vertering bestaat namelijk uit drie fases. Op al het eten dat je in je mond stopt, moet je eerst kauwen voor je het doorslikt. Als het gekauwde voedsel daarna in je maag terechtkomt, wordt het verder afgebroken door enzymen in je speeksel en in je maag zodat je lichaam de voedingsstoffen kan opnemen. Last but not least helpen je maagsappen al wat overblijft om te zetten in iets dat makkelijk door je ingewanden kan passeren.
Jep, je kan het al raden, kauwgom past niet echt in dat plaatje. In de eerste plaats omdat het natuurlijke of synthetische rubber bevat. De vaakst voorkomende rubbersoort in kauwgom is Butyl rubber, en om je een idee te geven, die wordt ook gebruikt om banden en basketballen te maken. Ideaal om op te kauwen dus, want je krijgt het niet kapot.
Dikke fail
Die eerste stap in je verteringsproces is dus al een dikke fail als het op kauwgom aankomt: no way dat je tanden die kauwgom ooit in stukjes gebeten krijgen. Ook niet als je erop kauwt tot je kaakgewricht ontsteekt.
Dat wil dus zeggen dat je die rubberklomp in zijn geheel doorslikt. En terwijl de enzymen in je speeksel en maag de calorieën en vetten in de kauwgum afbreken, is de rubber volledig immuun voor hun aanvallen.
Het komt allicht niet als een verrassing dat ook je maagzuren geen schijn van kans maken tegen de rubber. Remember dat we net rubberen handschoenen aandoen als we onze handen moeten beschermen tegen zure vloeistoffen?
Pitjes
Geen paniek, nu komt het moment waarop je toch opgelucht kan ademhalen. Want rubber is helemaal niet het enige dat ons lichaam niet kan verteren. Denk maar eens aan alle keren dat je de pitjes van bijvoorbeeld druiven of appelsienen hebt ingeslikt. Die kan je lichaam ook niet afbreken, maar dat wil niet zeggen dat ze zich daarom ergens in je maag genesteld hebben.
Kauwgom behoort dan wel tot de rebellen van ons eten, maar na zijn succesvol verzet tegen ons verteringsproces zorgen de spieren in ons lichaam en onze organen ervoor dat dat brokje rubber een paar dagen later gewoon in de wc belandt.