Groot-Brittannië voert nieuwe bankbiljetten in die onverwoestbaar zijn

Niet schrikken als je binnenkort naar Groot-Brittannië gaat en een vreemd bankbiljet in handen krijgt. De Bank of England heeft een gloednieuw briefje voorgesteld dat uit plastic bestaat en daardoor zo goed als onverwoestbaar is. Het polymeerbiljet is al in enkele andere landen in de wereld in gebruik genomen, maar in Europa is het redelijk nieuw.

Brexit of geen brexit, Groot-Brittannië gaat vanaf september nieuw geld uitrollen. Biljetten die gemaakt zijn uit plastic in plaats van papier. Het eerste exemplaar, met een afbeelding van Sir Winston Churchill, is door Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, officieel voorgesteld. Voor de bank is het een grote stap, want al 320 jaar maken ze gebruik van papieren briefjes. Het nieuwe biljet moet minstens vijf jaar meegaan, 2,5 keer langer dan de huidige briefjes. Dat maakt de biljetten milieuvriendelijker en op termijn ook goedkoper om te produceren.

Eerst is het nieuwe briefje van 5 pond aan de beurt, waarop we dus Churchill zullen zien staan. Volgend jaar krijgt ook het briefje van 10 pond een plastic versie, en tegen 2020 volgt dat van 20 pond. Over de briefjes van 50 pond is nog geen beslissing genomen.

In Australië hebben ze dit soort biljetten al langer, maar in Europa komen ze niet veel voor. Wat zijn de voordelen van plastic tegenover papier?

1. Ze zijn moeilijker na te maken

De biljetten zouden veiliger moeten zijn, omdat ze een aantal eigenschappen bevatten die moeilijker na te bootsen zijn. Let op de de kroon en Big Ben die eruit steken. En dan is er nog een hologram dat de woorden ‘five’ en ‘pounds’ afwisselt.

2. Ze zijn onverwoestbaar

De belangrijkste eigenschap is zonder twijfel dat de biljetten veel sterker zijn dan de papieren varianten. Scheuren is zo goed als onmogelijk, en ook als je ze een paar keer hebt opgeplooid zit je niet met een verfrommeld stukje papier.

3. Ze zijn veel properder

Tot slot zullen de biljetten ook een pak properder zijn. We mogen eigenlijk niet te veel nadenken over wat er allemaal met de briefjes in onze portefeuille gebeurd kan zijn. Maar als we het bijhorende filmpje mogen geloven, dan zijn deze biljetten gewoon afwasbaar. Ook wel handig als het flink regent natuurlijk…
(Bronnen: Bank of England, The Guardian)
Meer
Lees meer...