Betalen Belfius, Beweging.net en vooral de overheid toch aan de Arco-spaarders? CD&V gaat het niet zomaar krijgen

Arco wordt nog een lastig dossier. Want het Europees Hof van Justitie schiet de regeling die destijds werd uitgewerkt voor de gedupeerde Arco-beleggers aan flarden. Maar CD&V wil absoluut dat ze toch een compensatie krijgen van de overheid. “Het staat in het regeerakkoord”, klinkt het. Alleen is het zo’n dossier dat de coalitiepartners niet meteen gaan gunnen aan CD&V.

Komt er nu een oplossing voor de Arco-beleggers of niet? En betaalt Beweging.net, maar ook staatsbank Belfius mee? En de belangrijkste vraag: betaalt de overheid mee?

Het ziet er alvast niet goed uit om een cleane oplossing te vinden zoals die bij de ondergang in 2011 was uitgetekend. Arco, de coöperatieve vennootschap met 800.000 kleine beleggers, ging ten onder aan Dexia en verloor onderweg 1,5 miljard euro. Sinds 2011 is ze in vereffening.

Toen de bankencrisis uitbrak in 2009 garandeerde de overheid compensatie voor de verliezen op spaarboekjes tot 100.000 euro. Die ‘garantie’ moest nooit worden ingeroepen, omdat uiteindelijk geen enkele spaarbank failliet ging. De maatregel was toen vooral bedoeld om mensen gerust te stellen en een rush op de banken te vermijden.

Maar Arco kreeg in 2011 ook zo’n waarborg: mensen die in coöperatieve vennootschap hadden belegd zouden ook een garantie krijgen. En Arco ging wel overkop: de Belgische staat zou dat verlies dus moeten ophoesten. Maar Europa zegt nu duidelijk dat dat niet kan: illegale staatssteun. Na de Europese Commissie zegt het Europees Hof nu het zelfde.

Alleen, politiek is het daarmee niet voorbij. Zeker niet voor CD&V. Arco is immers nauw verbonden met de christelijke zuil en Beweging.net, de christelijke koepel. Die heeft dan weer nauwe banden met CD&V, de politieke partij binnen de zuil. CD&V heeft zich binnen de regering ook altijd opgesteld als de verdediger van de belangen van de Arco-spaarders.

Het staat in het regeerakkoord, maar ook in de Atoma-schriftjes

In het regeerakkoord staat ook “dat er een oplossing moet gezocht worden” voor de Arco-gedupeerden. Er is sprake van een ‘plan B’, nu Europa ‘neen’ heeft gezegd. Dat komt erop neer dat België alsnog betaalt, samen met Belfius, dat de opvolger van Dexia werd. De overheid is daar de grote aandeelhouder, en kan die bank dus opleggen om de erfenis uit het verleden alsnog mee op te kuisen. Derde betaler is de christelijke zuil zelf, Beweging.net.

In de deal die bij de regeringsonderhandelingen is afgesloten, was dat ook het principe. Alleen over de juiste verhoudingen tussen de drie, de Belgische staat, Belfius en Beweging.net, is nooit echt gecommuniceerd. Dat verdween diep in de geheime Atoma-schriftjes. Maar het gaat wel over veel geld. Zelfs in het kader van een plan B zou het nog gaan over meer dan een half miljard euro.

Bij de liberalen en N-VA staat men niet te springen om die verhouding snel uit te klaren. Johan Vanovertveldt (N-VA), de minister van Financiën, was gisteren bijzonder zuinig met z’n woorden: “We gaan de uitspraak van het Europees Hof bestuderen”. N-VA-kamerlid Peter Dedecker gaf aan dat “het enige wat zeker is, is dat Beweging.net moet betalen”.

Ongetwijfeld komt het dossier nu op tafel als pasmunt in een grotere discussie en onderhandeling binnen de regering. Want CD&V gaat dat symbooldossier niet zomaar binnenhalen. En er staat wel meer in het regeerakkoord dat nog altijd niet uitgevoerd is, onder meer de minimale dienstverlening bij stakingen. En laat dat nu niet iets zijn waar CD&V fel op de rem gaat staan.

Meer
Lees meer...