Jawel, we hebben nu ook een mayonaisewet

Belgische mayonaise mag minder vet worden volgens de nieuwe Mayonaisewet. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters zegt dat hij met de regelgeving de internationale concurrentiepositie van Belgische mayonaiseproducenten wil verbeteren. Maar binnenkort moet je als je het echte spul wil, wellicht achter “eentje met TRADITIONELE Belgische mayonaise” vragen.

Tot nu moest Belgische mayonaise 80 procent vet bevatten. Met de nieuwe wet is 70 procent voldoende. Ook wordt het verplichte eigeel-gehalte van 7,5 procent teruggebracht naar 5 procent. Hierdoor kunnen Belgische producenten beter concurreren met buitenlandse producenten die goedkopere mayo maakten, luidt het.

De normen voor Belgische mayonaise zijn nu gelijk aan die van onze buurlanden. Daar geldt ook de regel dat iets pas mayonaise mag heten als het 70 procent vet en 5 procent eigeel bevat. In Nederland noemen ze dat doorgaans “fritessaus”.

Verschil

Volgens minister Peeters verdwijnt de specifieke smaak van Belgische mayonaise niet door de invoer van de nieuwe wet. Met de nieuwe regels wordt er onderscheid gemaakt tussen “Belgische mayonaise” en “traditionele Belgische mayonaise”. Om traditionele Belgische mayonaise te mogen produceren, moet nog wel voldaan worden aan de oude vet- en eigeel-eisen.

Wie het fijne er van wil weten: hier is het Koninklijk Besluit.

Meer
door Redactie
Lees meer...