Geen briefje meer in de bus zodat je naar het postkantoor moet, omdat je niet thuis was bij een aangetekende brief. Geen hele rimram van paperassen meer, naar het postkantoor gaan, om toch maar zo’n brief te kunnen versturen. Nu kan het gewoon via email.
De minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) heeft een succesje beet: elektronische documenten krijgen nu dezelfde juridische waarde als hun papieren tegenhangers. De Kamer keurde dat goed. Een pak officiële documenten zoals akten van notarissen of verzekeringspolissen mogen nu digitaal opgeslagen worden. En vooral: aangetekende brieven mogen voortaan ook gewoon aangetekende mails worden. In ons land worden er per jaar 33,3 miljoen zo gestuurd, het gaat dus niet om peanuts.
Een email volstaat als gelijkwaardig voor een papieren brief. Maar voor diegenen die dat willen is er ook wel nog een half-digitale zending: je verstuurt digitaal, maar de ontvanger krijgt ook altijd nog een papieren versie.
Een andere innovatie is dat er ook een ‘elektronische zegel’ komt. Dat is een elektronisch bewijs dat een document door een bepaalde rechtspersoon (in de meeste gevallen een bedrijf) werd afgeleverd. Ze krijgt dus de juridische waarde van de handtekening van de vertegenwoordiger van dat bedrijf.
“Revolutie voor digitale economie”
Nu moet een bedrijf nog beginnen met de aangetekende mails te organiseren. Want bpost zou voorlopig geen plannen hebben om dat te doen. Nochtans is het een interessante markt: aangetekende brieven zijn voor een aantal stappen noodzakelijk. Om contracten op te zeggen, om mensen op te roepen voor vergaderingen, om betalingen af te dwingen … Maar handig is het systeem niet, want heel vaak is de geadresseerde niet thuis op moment dat de postbode aanbelt om de brief te laten aftekenen en afleveren. Dan moet je nog langs het postkantoor om die brief in ontvangst te gaan nemen. Met het nieuwe systeem van elektronische aangetekende brieven valt dat nu dus helemaal weg.
Minister De Croo zelf is duidelijk enthousiast. “De gelijkschakeling van papier en digitaal zal een revolutie teweegbrengen in de verdere ontwikkeling van de digitale economie in ons land. Denk aan de 33 miljoen aangetekende zendingen die binnenkort digitaal kunnen of de kilometers papieren archieven die voortaan elektronisch mogen. Het digitaliseren van al die documenten verhoogt het gebruiksgemak, denk bijvoorbeeld aan de administratieve rompslomp van aangetekende zendingen vandaag. Daarnaast zal de gelijkschakeling van digitaal en papier ook toelaten om veel efficiënter te werken. Voor bedrijven en overheden is dit een belangrijke kostenbesparing”, zo zegt hij aan newsmonkey.