Theo Francken (N-VA) daagt Belgo-Turkse politici uit om Erdogan openlijk te veroordelen

De Turkse president Recep Erdogan ligt serieus onder vuur sinds de mislukte militaire coup dit weekend. Hij zou die coup zelf georganiseerd hebben om de macht opnieuw naar zich toe te trekken en is nu aan het profiteren van die positie om zijn agenda naar voren te schuiven. De spanningen tussen aanhangers en tegenstanders van Erdogan lopen op, tot in België. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) daagt daarom politici met zowel Belgische en Turkse identiteit uit om de praktijken te veroordelen. 

Afgelopen weekend was het niet uit het nieuws te denken: het Turkse leger wilde een coup plegen. De coup mislukte echter en er vielen 265 dodelijke slachtoffers. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen ervan de geestelijke leider van de coup te zijn. Gülen zelf beweert dan weer dan Erdogan de coup gewoon zelf heeft opgezet om de macht opnieuw naar zich toe te trekken.

Gülen en Erdogan vechten hun vetes openlijk uit en ook de haat tussen de aanhangers van beide machtshebbers wordt steeds groter. En dat voelen we zelfs tot in België. In de Limburgse gemeente gemeente Beringen zijn Erdogan-aanhangers op straat gekomen en hebben ruzie gezocht met Gülen-aanhangers. Het kwam verschillende keren tot confrontaties en er is heel wat schade. ’t Is zelfs al zo ver gekomen dat de politie bepaalde huizen bewaakt en dat sommige mensen al zijn moeten onderduiken omdat het te gevaarlijk wordt.

“Wie veroordeelt het geweld?”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) daagt daarom politici met een dubbele identiteit (Turks en Belgisch) uit om zulke praktijken te veroordelen. “Wie van de Belgo-Turkse politici veroordeelt publiek de agressie en het geweld tegen de Belgo-Turken van de Gülenbeweging?”, vraagt hij op zijn Facebook. “Zou dit heerschap dat publiek veroordelen? En zijn medestanders-politici met de dubbele kaart op zak?”

Screenshot Facebook Theo Francken

Het antwoord lijkt vanzelfsprekend, maar is eigenlijk helemaal niet zo voor de hand liggend. Er zijn namelijk heel wat Belgen van Turkse afkomst die het moeilijk hebben om Erdogan (en zijn acties en alles wat daaruit voortkomt) te veroordelen. Sommigen zijn zelfs openlijk voor de Turkse president.

Enkele maanden geleden deed de krant Het Laatste Nieuws nog onderzoek naar dat onderwerp. De journalisten vroegen aan Belgische politici met Turkse roots wat zij vonden van Turkse president Erdogan en diens pogingen om de (pers)vrijheid in Turkije aan banden te leggen. Wat bleek? Het overgrote deel had geen enkele zin om Erdogan aan te vallen, sp.a’er Ahmet Koç verdedigde zelfs Erdogan ronduit, CD&V’er Ali Caglar zegt “dat de persvrijheid is toegenomen”.

Maar ook nu na de mislukte staatsgreep wordt de schuld van Erdogan serieus in vraag gesteld bij Belgische politici. “De positie van Erdogan is versterkt” tweette vrt-journaliste Inge Vrancken vandaag waarop N-VA-parlementslid Karolien Grosemans het volgende antwoordt: “Dat is wat mislukte staatsgrepen nu eenmaal teweegbrengen. Niet de fout van Erdogan, of wel?”

En da’s natuurlijk een tweetje waar parlementslid Wout De Vriendt van oppositiepartij Groen heeft gereageerd. “N-VA-parlementair vindt totalitair Turkije en liquideren oppositie “niet de fout van Erdogan”. Is dit partijpositie?”

Meer
Lees meer...