Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat toe dat elke politieman voortaan een camera aan z’n uniform bevestigt en interventies integraal filmt. Die nieuwigheid is er in de strijd tegen terrorisme, maar moet toelaten om discussies over wie wat gezegd heeft voortaan ook tegen te gaan.
“Tegen het einde van het jaar komt het er voor elke politieman. Het wettelijk kader is er tegen dan. En de bedoeling is ook wel dat iedereen zo’n body cam krijgt”, zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken aan newsmonkey. Zo’n body cam is een klein camera’tje dat vaak aan het uniform bevestigt is en alles filmt wat er gebeurt en gezegd wordt.
Maar uiteindelijk is het niet Jan Jambon, de minister, die beslist welk korps het gaat gebruiken. Er zijn immers 189 politiezones en die moeten dat uiteindelijk zelf bepalen. “Maar vanaf nu mag het dus. De lokale zones moeten beslissen. Wij zijn natuurlijk op niveau van Binnenlandse zaken zelf wel bevoegd voor de federale politie. Dat gaan we eens grondig bekijken”, zegt de woordvoerder.
Jambon is in elk geval sterk voorstander van het gebruik van body cams: “Die zijn heel goed om te weten wie wat heeft gezegd, wat er gebeurd is. Het is dus ook een vorm van bescherming voor de politie”, zegt minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon. Tegelijk is het een extra tool tegen radicalisering en terrorisme. Al moeten agenten in burger wel laten weten dat ze filmen, als ze een interventie zouden doen.
Maar daarnaast wordt de wet op camera-gebruik voor politiediensten hoe dan ook nog uitgebreid. “Voortaan kunnen ze gebruik maken van niet-zichtbare camera’s, ook administratief, dus niet in het strikt kader van een onderzoek. Dat zal toelaten om al heel snel ‘in vroeg stadium” eventuele terroristen op te volgen. Dat gaat onder andere over mensen die voorkomen op de beruchte lijst van ‘foreign fighters’, zo geeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog mee.