De Belgische zuidpoolbasis blijft een onwaarschijnlijk verhaal: plots is de overheid alle contact kwijt. Oorzaak: geen stroom meer, want de windmolen die elektriciteit moest leveren slorpt plots zélf alle energie op. Zeer vreemd, meer dan waarschijnlijk een ‘menselijke manipulatie’, zo gaf de fabrikant aan. En dan kijkt iedereen in de richting van Alain Hubert, die poolreiziger die al eerder de basis saboteerde en in een heftig conflict met de overheid leeft.
Het licht brandt niet langer op de Zuidpool. Tenminste, toch niet meer in de Belgische zuidpoolbasis. Wetenschappers en de Belgische overheid zijn alle contact met de basis Prinses Elisabeth kwijt, want er is geen elektriciteit meer. Communicatie met de basis is daarom niet mogelijk. Een zoveelste tegenslag in een lange saga voor de basis.
Er zijn daarbij wel wat vragen te stellen over het plots uitvallen van de stroom. Want de basis werkt op windenergie in de winter (zomer bij ons), wanneer het complex niet bewoond is. Via camera is de basis dan in principe op afstand te besturen. Alleen, zonder stroom uiteraard niet.
Met de windmolens die de stroom moeten leveren is iets vreemd aan de hand. Twee molens zijn in onderhoud, die kunnen niets opleveren. Maar één molen zou operationeel blijven, en voldoende stroom moeten geven. “Maar wat vreemd is, is dat de molen plots méér energie verbruikt dan dat hij oplevert. Er is dus geen elektriciteit meer en geen contact meer met de basis”, zegt Jeroen Lemaitre, woordvoerder van staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA), die bevoegd is voor de basis.
Bij de fabrikant van de windmolens gaven ze al aan dat het een erg vreemde situatie is, die ze eigenlijk nog nooit hebben zien voorkomen uit zichzelf. Is er dan sprake van sabotage? Niet ondenkbaar, als je weet dat Alain Hubert, de bezieler van de basis en een bekende poolreiziger, in een heftig conflict ligt met Elke Sleurs en haar mensen.
Hubert werd door Sleurs belangenvermenging verweten en uit z’n rol als voorzitter van de organisatie gezet. Sindsdien is hij razend op de staatssecretaris en ligt hij in zo’n tiental processen met de Belgische overheid. Bovendien nam hij allerlei spullen mee van de basis, onder meer duizenden liters brandstof en een kraan, toen hij er laatste was.
Sabotage?
Zit Hubert nu ook achter het plotse stroomverlies? “Dat willen we niet gezegd hebben. Maar wij, de Belgische missie en Defensie, zijn daar een paar maanden geleden vertrokken. En daarna zijn enkel nog Hubert en zijn crew daar nog geweest. Naar nogmaals, wij willen niemand beschuldigen”, zegt Lemaitre.
Een man overboord is er niet: de ‘voorploeg’, die in november terug gaat om de basis in order te maken moet dan maar het stroomprobleem oplossen en de basis klaarmaken voor de wetenschappers die er dan terug gaan wonen, de rest van de zomer op de Zuidpool.
Ondertussen lopen de processen tussen Hubert en Sleurs verder. “Op z’n maximum liepen er 12 rechtszaken tussen de heer Hubert en de Belgische staat, nu lopen er nog 9 of 10. We gaan dus van proces naar proces. Maar goed, onze focus ligt op het wetenschappelijk onderzoek en daar blijven we verder aan werken. En uiteraard moet daarbij transparant gewerkt worden.”